StoryEditorOCM
Dalmacijadalmacija u plamenu

Noćas buknuo požar u Tugarama, proširio se prema Splitu: na terenu svi DVD-ovi iz okolice, bura otežava gašenje; Još gori kod Perkovića, planulo i na Hvaru, vatra na Prpuši pod kontrolom

Piše H
17. srpnja 2017. - 10:24
IMG_8696

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

 Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

Planulo u Tugarama, požar se širi prema Splitu

Zbog požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu za sav je promet zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje, doznaje se u ponedjeljak iz splitske policije.

Mještani Srinjina, Filipovića, Dubrave i Sitnog Gornjeg zbog požara bez vode; Stiže cisterna, evo kada će se stanje normalizirati

Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minute nakon ponoći.

U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.

Nema informacija o ozlijeđenim osoba ni materijalnoj šteti, a na požarištu je i ekipa Hitne medicinske pomoći. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Požar na Prpuši pod kontrolom

Požar na Prpuši nakon dvadesetosatne borbe za vatrenom stihijom, rano jutros stavljen je pod kontrolu. To nam je potvrdio zapovjednik omiškog operativnog područja Višeslav Pešić.

- Pošto se vjetar tijekom noći primirio uspjeli smo staviti požar pod kontrolu. Međutim, evo jutros vjetar je ponovo u pojačanju, pa se opet rasplamsalo kod zaseoka Balići na području Katuna Brda. Za sada gore površine ili bolje rečeno manji dijelovi šume koji jučer nisu izgorjeli.

Teško je prognozirati što nas čeka tijekom dana. Tijekom cijele noći vatrogasci su se borili sa vatrom kod Vukušića koju smo na koncu uspijeli lokalizirati - tvrdi Pešić.

Na terenu se trenutno nalazi sedamdesetak vatrogasaca što je upola manje nego što ih je bilo jučer. Razlog je požar u Srinjinama, pa je glavnina snaga prebačeno na to novo požarište. Još se sa sigurnošću ne može odrediti opožarena površina.

Prema nekim preliminarnim procjenama vatra je za sobom ostavila preko tisuću hektara borove šume, makije i niskog raslinja, stradali su i brojni maslinici, vinogradi i voćnjaci. Tokom jučerašnjeg dana požar su uz dvjestotinjak vatrogasaca gasili na ovaj ili onaj način preko četristo žitelja s cijelog područja općine Šestanovac kao i veliki broj dobrovoljaca iz susjednih mjesta. I to je razlog što nije nastradao niti jedan stambeni objekat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:47