StoryEditorOCM
DalmacijaHeroji u kanaderima

Zapovjednik eskadrile otkrio kakva se drama odvijala u zraku: Piloti su mi govorili 'Zapovjedniče, ovo je majka svih požara, Bože, hvala ti ako ne bude mrtvih'

Piše PSD
19. srpnja 2017. - 12:00

Dok je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer javnost uvjeravao kako se u izvještavanju o požaru u okolici Splita pretjeruje te da nikakve stihije nije bilo, svjedočenja ljudi s terena pokazuju da premijer iz Zagreba možda ipak nije najbolje vidio što se događalo u dalekom Splitu.

Jedno od najupečatljivijih svjedočanstava koje govori o razmjerima apokaliptičnog požara iznio je u sinoćnjem Otvorenom zapovjednik protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković koji je izjavio kako ovakav požar piloti kanadera nikad nisu vidjeli:

- Moji piloti koji su se jučer vratili iz Splita rekli su mi: Zapovjedniče, ovo je majka svih požara! Jedan od mojih pilota je rekao: Ako ne bude mrtvih, Bože hvala ti. Jučer kad smo se prebrojili i vidjeli da nema žrtava to je za nas bio ogroman uspjeh - kazao je Turković.

Analizirajući jučerašnju situaciju pukovnik Turković objasnio je zašto kanaderi zbog bure nisu mogli raditi na području oko Splita. 

- U više navrata se događalo da bi se mi morali povući kako bi sačuvali živu glavu jer najgore što se može dogoditi je upravo ono što se kolektivno dogodilo, kolektivni stres i adrenalin. U ovoj situaciji moramo biti sretni da smo svi na broju, stati na loptu i ne paničariti. Vidjeti što se točno dogodilo. Ja ni iz daleka ne bi špekulirao o tome kako su požari nastali - kazao je za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:39