StoryEditorOCM
Dalmacijadaleko od normalnog života

Mještani slikovitog otočnog mjesta u strahu od potpune propasti: Nemamo pumpu ni trafiku, načelnik namješta posao ocu, a turisti razmišljaju da se ovdje više nikad ne vrate!

24. srpnja 2017. - 16:53

Vječni problem otoka Hvara je što ima svoj razvijeni zapadni i nerazvijeni istočni kraj, koji tu i tamo još uvijek nazivaju Metohijom.

A unutar hvarskih Plama tradicionalno postoji i nešto antagonizma, tako da, rekli bismo, svatko na istoku živi sam za sebe – Poljica, Zastražišće, Gdinj, Bogomolje i Sućuraj. Međutim, navedeno stanje, uz vrlo slabo korištenje postojećih turističkih resursa, za posljedicu ima sve lošiji životni standard, pa i doista zabrinjavajuću depopulaciju koja je mlade odvela na razne strane svijeta.

– Istina je to, Sućuraj je nekoć imao čak 800 stanovnika, proizvodili smo i do 120 vagona kvalitetnog vina, a sada smo spali na samo 250 duša. U mjestu smo za vrijeme bivše države imali poslovnicu Sarajevske i, naravno, Splitske banke. One su, nažalost, s vremenom prestale raditi, a do najbliže benzinske postaje na škoju vozimo se puni sat vremena jer je Jelsa od našeg općinskog središta udaljena 53 kilometra u jednom smjeru.

Najnovije je da su nam u trajektnoj luci, gdje ljeti prođe od tri do četiri tisuće putnika, zatvorili i jedini preostali kiosk “Tiska”, tako da sada više nemamo gdje kupiti ni novine. Pitamo se što je na redu sljedeće – pošta, škola ili možda ambulanta – žali se Svetin Godinović (70), umirovljenik iz Sućurja.

Prema njegovim riječima, općinska vlast nedovoljno čini da bi stanovništvu osigurala normalne uvjete za život, a općinski načelnik Ivan Slavić lani je dislocirao zelenu tržnicu iz luke prema izlazu iz mjesta, osiguravajući time bolju poziciju za rad butige njegova oca Dinka. Tržnica je sada nadomak vrlo frekventne ceste, a prilazi joj se preko dviju velikih stuba, pa je stoga ne žele ni kupci ni prodavači.

Zbog toga je u sukob s prvim čovjekom Sućurja ušla i Zdravka Dropulić, vlasnica Trgovačkog obrta “Manora”, žalili su se i drugi građani, dok se turisti koji godinama ljetuju na ovom području također pitaju čemu sve to i već razmišljaju o nekim drugim odredištima za odmor.

– Sućuraj je zaista pitoreskno otočno naselje s odličnim resursima za razvoj. U mandatu bivšeg načelnika Ivana Vitalija, kao općinska vijećnica sam predlagala da intenzivnije održavamo protupožarne putove i izgradimo biciklističke staze, no onda je došlo do promjene vlasti i za to više nitko ne mari.

Mjesto je, nažalost, podijeljeno politički, dakle interesno, pa onda i svjetonazorski, zbog čega se već godinama opstruiraju potencijalni investitori u turizam. Prisjetimo se samo norveških investitora koji su najavljivali sveopći razvoj i stotine novih radnih mjesta u turističkom kompleksu Vinogradine/Perna, a što danas imamo od toga? Sasvim je nejasno što će nam i općinska Turistička zajednica kada ona zapravo ništa ne radi, osobito sada kada goste prijavljujemo preko eVisitora – dodala je Anđelka Ivičević (73), također umirovljenica iz Sućurja.

A da ne bi ispalo da se u maloj i najistočnijoj hvarskoj općini baš ništa dobro ne radi, moramo reći da je mjesto jedno od rijetkih na škoju koje ima potpuno funkcionalnu kanalizaciju. Škola i ambulanta su, za razliku od ostale infrastrukture, poput luke i lokalnih prometnica, u prilično dobrom stanju, ali se zna da nastavnici i liječnici ovo mjesto kontinuirano zaobilaze u širokom luku.

No, mještani negoduju i zbog neuređenih fasada u samom centru Sućurja i nadaju se da se tu može nešto više učiniti, a bolji dani za istočni dio otoka Hvara valjda će doći promjenom odnosa prema potencijalnim ulagačima, kvalitetnijim povezivanjem s autocestom Dalmatinom i konačnom rekonstrukcijom državne ceste prema Jelsi i Hvaru, koja je opasna, krivudava i loša, a ponegdje je tek nešto šira od kozjeg puta.


Načelnik: Birači stoje iza mene

– Budući da sam cijeli dan proveo na požarištu, mogu reći da nemam vremena, a niti želim, s građanima ulaziti u rasprave preko novinskih stranica. Moj ured je za sve njih redovito otvoren i o eventualnim problemima uvijek možemo razgovarati, naravno nakon toga tražiti i način njihova rješavanja.

– A kakva su moja razmišljanja o životu i opcijama za razvoj ovog dijela otoka Hvara, najbolje se može vidjeti iz rezultata nedavno održanih lokalnih izbora, gdje su dvije trećine birača iz Sućurja podržale upravo mene i moj tim.

– Prema tome, svaki komentar na primjedbe vaših sugovornika u ovom je trenutku zapravo suvišan – uopćeno je na novinarski upit o prigovorima svojih sumještana odgovorio Ivan Slavić, općinski načelnik, a da nije barem najavio kada će ljudima napokon biti dostupna benzinska postaja, zašto sada više nemaju gdje ni novine kupiti...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:44