StoryEditorOCM
Dalmacijavjetar zadaje probleme

Veliki požar na Svilaji: spojile se dvije fronte, vatrogasci zasad uspješno brane kuće

Piše S. Barčot
17. kolovoza 2017. - 17:49

- Sjever i istok smo zaustavili, južni dio držimo pod kontrolom, no zapad nam još uvijek zadaje probleme, no ništa zabrinjavajuće. Pratimo smjer vjetra, gasimo i čuvamo kuće – kratko nam je, brzinski izreferirao stanje na požarištu na planini Svilaja, Ivan Kovačević zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split.

I to sve između javljanja, ma bolje reći diktiranja zadataka vatrogascima i vojnicima, te pozicija gdje se u tom trenutnu vatra širi, gdje guta sve pred sobom ima punih četiri dana. 

Proširila se vatrena fronta na više od sedam kilometara, "plamena dama" šeta od brda do brda srećom uništavajući vatrenim plamičcima za sada samo zapuštena područja, od hrastove i grabove šume, niskog raslinja, makije i (pre)suhe trave koja gori kao – slama!

- Veliki dim od hrastove i grabove šume stvaro nam je probleme u srijedu, pa nam nisu mogle pomoći zračne snage, no danas su opet dva air-traktora s nama u zajedničkoj akciji. Evo vidite gdje se požar spojio sa onim u Šibensko-kninskoj županiji. I tamo je velika fronta, iznad Drniša i Ružića – pokazuje nam dalje Kovačević stanje na južnoj padini Svilaje i požar kojeg trenutno, u četvrtak, gasi 70 pripadnika vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih društava te 50 vojnika uz pomoć 16 vozila i dva air-tractora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:36