StoryEditorOCM
Dalmacijabitka duga tri i pol godine

Tenzije u malom dalmatinskom mjestu: iziđu li svi na referendum, trebat će im tri dana za glasanje!

18. kolovoza 2017. - 17:37

Broj predviđenih biračkih mjesta digao je tenzije u Dugopolju uoči nedjeljnog referenduma, na kojemu će lokalno stanovništvo odlučivati o tome da visina komunalnog doprinosa u postupku legalizacije bespravnih objekata bude simboličnu jednu kunu po metru kubičnom.

Povjerenstvo za provedbu referenduma, na čijem je čelu sutkinja Željka Matkov, donijelo je odluku da će se Dugopoljci izjašnjavati na tri biračka mjesta, a s čim se ne mire njegovi inicijatori. Navode da je to upola manje mjesta negoli je bilo na lokalnim izborima održanima u svibnju.

- Imat ćete slučaj, ako se ostane u ovom broju, da će cijelo mjesto Dugopolje s 2684 upisana birača glasati na samo jednom mjestu, isto kao i Koprivno i Kotlenice, gdje imate 211, odnosno 184 birača. Da ne govorimo da je čitavo selo Liska ostalo bez biračkog mjesta i da bi za glasanje trebali se popeti u Kotlenice. Iako je načelnik na Vijeću potvrdio da će se glasati na isti način kao na izborima, imali su plan otvoriti tek jedno mjesto za cijelu Općinu, ali se pobunio naš čovjek u Povjerenstvu - kaže Darko Jambrek, općinski vijećnik i jedan od pokretača referenduma.

'Nemaju se što žaliti'

- Uzmite npr. primjer jednog glasača. Dok mu uzmete osobnu i date glasačke materijale treba vam jedna minuta, shvatit ćete da samo u Dugopolju, ako bi izišli svi upisani glasači, trebaju tri dana za glasanje. Ovo vam je ništa drugo nego još jedna opstrukcija referenduma, ravna onoj kada su 2014. godine raspisali ga na Uskrsnu nedjelju - ogorčen je Ivica Radošević (na slici dolje), koji je zajedno s prezimenjakom Davorom još u prosincu 2013. godine krenuo u prikupljanje potpisa i raspisivanje referenduma.

Njihova bitka trajala je tri i pol godine, da bi na koncu na njihovu stranu svojim odlukama stali Ministarstvo pravosuđa, Upravni i Ustavni sud.



I sada su zbog prepolovljenog broja biračkih mjesta zatražili zaštitu od Ureda državne uprave i Državnog izbornog povjerenstva, ali su se obje adrese proglasile nenadležnima.

- Nemaju se što žaliti - kazala nam je sutkinja Matkov, šefica referendumskoga povjerenstva.

- Kada se prvi put u punom sastavu okupilo Povjerenstvo i načelnik iz financijskih razloga predložio jedno biračko mjesto za cijelu Općinu, Ivica Radošević se pobunio i tražio još dva, za Koprivno i Kotlenice. Načelnik Perica Bosančić se naknadno složio s tim. Mi smo imali sastanke prošloga utorka i četvrtka, ali Radošević na njima nije bio zbog smrtnoga slučaja, da bi sada tražio šest mjesta. On treba znati da referendum, za razliku od izbora, financira općina. A to da svi neće moći glasati, pa na referendum ne izađe ni 30 posto upisanih birača. To vam je tako – neumoljiva je sutkinja Matkov.

Načelnik Bosančić reći će kako konačna odluka o broju biračkih mjesta nema veze s njim. Također podsjeća da je na referendumu za ustavnu definiciju braka čitavo Dugopolje glasalo na jednom biračkom mjestu i nitko se tada nije bunio.

- Eksplicitno su tražili tri mjesta i tri su dobili. Kasnije su se sjetili da im treba šest biračkih mjesta, a da se na to pristalo, onda bi tražili 12 ili da na koncu svaka kuća bude biračko mjesto - odgovara na prozivke mladi načelnik, koji je već ranije najavio kako sam neće izaći na referendum, kao i da će u slučaju njegova uspjeha biti zakonski nemoguće vratiti nekih 400 tisuća komunalnog doprinosa onima koji su ga već uplatili u općinski proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:17