StoryEditorOCM
DalmacijaBROJNE KRITIKE

Makarski HGSS-ovci upozoravaju na zakašnjelu reakciju: 'Plačemo gledajući kako vatra guta naše Biokovo'

Piše Merien Ilić, Nina Glučina
27. kolovoza 2017. - 20:44
pozar_biokovo7-230817

Da se Biokovo gasi sa zakašnjenjem, javnosti je odavno jasno, no iz Javne ustanove koja upravlja istoimenim parkom prirode tek su u subotu uputili poruku javnosti kako je "park otvoren, ali se mole posjetitelji da se suzdrže od obilaska" (!?).

Brojne kritike odmah su zaredale na račun čelništva te institucije, naročito preko društvenih mreža. Na požarištu na Biokovu tijekom proteklih dana bio je Stipe Bušelić iz makarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koji je zajedno s kolegama planinarima iz brojnih društava iz okolice pokušavao gotovo nemoguće.

– Kad je požar 20. kolovoza u jutarnjim satima bio u nastajanju nakon udara groma sa sjeverne strane Biokova, na dva mjesta je izdimljavalo, i to na predjelu Lokvice-Šiljev brig i iza Kaoca prema Drjanovcima. Čuli smo da su to lovci i planinari ugasili, ali dimilo je na još jednoj lokaciji Zarašeljki, gdje je nešto pošlo po zlu.

Nije se gasilo i sada je vatra uhvatila maha, prešla je crtu Štropac-Babina vrklja. Nitko nije bio na tom dijelu Biokova tri dana osim nas nekoliko iz Gorske službe i planinarskih društava. Pokušali smo gasiti brentačama, uzimali smo vodu iz bunara, ali vjetar je okrenuo i prešao greben. Uspjeli smo obraniti planinarsku kuću "Slobodan Ravlić" na Lokvi, ali ovo okolo bilo je nemoguće spasiti sa skromnom opremom.

Plakali smo gledajući kako vatra guta prirodu. Sada je na Biokovu dosta vatrogasaca koji nadljudskim naporima pokušavaju obuzdati stihiju i svaka im čast, ali do svega ovog nije trebalo doći. Iz Parka prirode trebali su odmah reagirati i zatražiti pomoć. Ovako ispada da se više računa vodi o komercijali nego o zaštiti prirode – kaže Bušelić.
Nažalost, Biokovo je samo jedna u nizu opožarenih planina koje su se gasile sa zakasnjelom reakcijom nadležnih. Sada se traži SOS za Sjeverni Velebit, požar na Promini tek je lokaliziran, a Dinara je opustošena. Gorjelo je i na Kozjaku, Mosoru, Svilaji... Hrvatsko nacionalno blago, flora i fauna, pod pepelom je.

A poruka iz Javne ustanove Park prirode Biokovo koja je jučer odaslana javnosti glasi ovako:

– Mole se planinari i svi ljubitelji planina da se trenutačno radi osobne sigurnosti suzdrže od posjećivanja parka planinarskim stazama s područja Brela, Baške Vode i Makarske, jer aktualni požar na planini još uvijek nije stavljen pod kontrolu, a zahvatio je oko 170 hektara.

Prema navodima iz spomenute institucije, trenutačno nema opasnosti za stanovništvo i materijalna dobra, a osim dijela borove šume na predjelu Borovac i Šibenik, gori uglavnom nisko raslinje i trava te se stvara gusti dim.

– Požar se širi podzemno i nadzemno zbog gustih naslaga trave i borovih iglica, koje nije lako gasiti. Park je otvoren za posjetitelje i prometovanje cijelom biokovskom cestom sve do vrhova Sv. Jure i Vošac, te je siguran za sve posjetitelje – navode iz Javne ustanove i zahvaljuju svim članovima planinarskih društava, pripadnicima HGSS-a i radnicima "Hrvatskih šuma" koji pomažu u gašenju požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:54