StoryEditorOCM
Dalmacija'velika odgovornost'

Mons. Barišić u Solinu upozorio žene na opasnosti od 'liberalizma i ropske potlačenost' pa se okomio na televizore i tablete

8. rujna 2017. - 17:17

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodio je procesiju i misno slavlje u Solinu u petak na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice tog grada te istaknuo iznimno važnu ulogu obitelji u hrvatskom društvu i najavio kako će se Treći tradicionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u rujnu 2018. u Solinu pod geslom "Očinstvo i majčinstvo: dva lica istog poslanja."

"Obitelj je lađa spasa ne samo za pojedinca već i za cijelo društvo. Jesmo li svjesni te istine u našem društvu?" poručio je nadbiskup Barišić u propovijedi.

Posebice je naglasio važnost majke rekavši kako ona ima veliku odgovornost i nezamjenjivu ulogu u našem narodu.

Majka - nigdje dovoljno prisutna, svugdje tražena

"Tvoja uloga danas je sve zahtjevnija. Rastrgana si između obitelji i društva, posla i doma. Nigdje dovoljno prisutna, a svugdje tražena," istaknuo je Baršić govoreći u važnosti majke.

Naglasio je kako su majka i društvo "najdublje povezani."

"I za proslavu Nacionalnog susreta na Gospinu otoku u Solinu 15. i 16 rujna 2018., ti majko imaš vrlo važnu ulogu. Ti, koja pališ svjetlo u tami svog obiteljskog doma i griješ ga svojom ljubavlju, srcem i toplinom duše, ti si najsposobnija ponovno i još jače učvrstiti veze i savez, ne samo obiteljskog stabla, već i obnoviti sve saveze u vjernosti Bogu i jednih drugima: krsni savez, taj vez zemaljskog i nebeskog rodoslovlja, da nam život ne bude bez veze, cilja i smisla," rekao je mons. Barišić.

Izrazio je uvjerenje kako prolazeći kroz opasnosti Scile i Haribde, liberalizma i ropske potlačenost žene, kako se izrazio, društvo "neće upasti u goru oluju gender ideologije, već u širinu ljubavi, slobode i dostojanstva žene-osobe, utemeljene na naravi i Objavi."

"Bog je stvorio čovjeka - muško i žensko, jednakog dostojanstva," naglasio je Barišić. Po njegovim riječima, previše je praznine i šutnje, muke i mučenja, okrenutosti leđa i spuštenih pogleda, ugroženog dostojanstva žene i majke "u današnjem mentalitetu i u našem društvu, a ponekad nažalost i u samoj obitelji."

Tablet zamijenio obiteljski stolić

Upozorio je kako nas je "razbijenost obiteljskog stola" pretvorila "u individue odijeljenih malih ekrana," i upozorio kako tehnika potiskuje, a  često i zamjenjuje osobu. Posebice je spomenu televizor i tablet rekavši kako su oni gotovo pa zamijenili tradicionalni obiteljski stolić.

"Tablet je postao simbol individualnih 'stolića' koje drži svatko za sebe. Zapravo, ne zna se tko koga drži jer često oni nas drže zarobljene," rekao je Barišić.

Dodao je kako je zanimljivo da je na svakom Appleovu proizvodu slika zagrižene jabuke koja uključuje ne samo riječ komunikacije, već i jela.

"Stalno želimo nabaviti najnoviju generaciju modela tehničko-komunikacijskih sredstava, a generacije u obitelji sve manje komuniciraju. Tehnika je sve savršenija, a sve manje znamo i imamo jedni drugima što za reći," istaknuo je nadbiskup Barišić.

Procesiji u svetoj misi u Solinu, između ostalih, nazočili su ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade Lovro Kuščević, te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:26