StoryEditorOCM
Dalmacijaima neka tajna veza

Imoćani dižu spomenik voljenom mercedesu! Nije tajna da je 'merđo' u ovom kraju nenadmašan statusni simbol, ali simbolika koja se krije iza ideje puno je dublja

14. rujna 2017. - 20:44

Kada netko izvan Imotske krajine spomene Imotski i Imoćanina, odmah se uz to veže Modro i Crveno jezero, a u zadnje vrijeme i skupocjene kuće za odmor, koje svojom ljepotom, funkcionalnošću, sadržajima, a bogme i troškovima izgradnje, konkuriraju i najprestižnijim europskim turističkim destinacijama.

Ipak, ima i onih koji na spomen Imotskoga odmah umetnu riječ "mercedes". Ni krivi, ni dužni Imoćani su postali hrvatski sinonim za taj kultni njemački automobil.

Ako i ima istine da se u Imotskoj krajini vozi najveći broj mercedesa, nitko nikada nije to usporedio s nekim drugim sličnim gradovima i vidio koja se marka automobila tu najviše koristi.

Sve u svemu, Imoćanima to nije krivo jer voziti mercedes znači voziti i kvalitetan automobil. Istina, ma koliko mercedesa ima u Imotskoj krajini, a hvala Bogu ima ih, kada bi se uzeo prosjek njihove starosti, on bi prelazio 20 godina.

No, ostavimo sada to. Ono bitno čime će Imoćani ipak svima pokazati da vole taj statusni automobil jest početak realizacije ideje da se mercedesu podigne spomenik u Imotskom. Prvi takav u Hrvatskoj, a vjerujemo i u Europi.

Simbolika spomenika, kako nam rekoše iz vrijedne Udruge oldtajmera Imotske krajine, ima i svoju drugu stranu. Spomenik će simbolizirati mercedes, ali u pozadini toga, jednu tešku, desetljetnu sudbinu Imoćana koji su odlaskom u Njemačku, domovinu mercedesa, zarađivali svoj kruh.

– Ideja je niknula na našem zadnjem, već tradicionalnom susretu oldtajmera u Imotskom, od naših članova, ali i vas novinara. Mercedesa je na svakoj našoj smotri najviše bez daljnjega, i to nam predstavlja i čast. Uputit ćemo pismo koncernu "Daimler", pod čijim je skutima mercedes, upoznati ih s nakanom podizanja spomenika, ali i približnim podacima koliko mercedesa ima u Imotskoj krajini i otkada se voze.

A voze se odavno, još s kraja četrdesetih godina, ali i prije. Neka ljudi znaju da se diže spomenik njihovu simbolu – veli nam Ivan Topić Nota, predsjednik Udruge oldtajmera.

U Imotskom se već i razmišlja i o lokaciji spomenika, načinu njegove izrade. Najvjerojatnije će to biti od pravog imotskog kamena.

– Sve radimo tiho i polagano, vidjet ćete sve uskoro – veli nam Topić. Uostalom ovo će biti još jedan prilog turističkoj promidžbi našega grada i Imotske krajine – zaključuje Topić.

 

Jolly oduševljen idejom

Moram priznati da ste i meni kao voditeljici marketinga,ali i cijeloj našoj kući koja zastupa taj,kako vi kažete kultni automobil,uljepšali dan s idejom da u vašem gradu podignete spomenik Mercedesu. Predivna i nesvakidašnja ideja koja samo promoćudnim ljudima može pasti na pamet.

Divno,oduševljeni će, nadam se, biti i naši poslodavci u Daimleru. Molim Vas pošaljite nam odmah jedno pismo u kojem možete navesti kako je došlo do ideje da se u Imotskom, za kojega znam da je grad Mercedesa, rodila ta ideja i mi ćemo ga odmah proslijediti u Njemačku.

Nadam se također da će se sve skupa uspješno realizirati. Čestitam vam još jednom na toj izvrsnoj ideji - rekla nam je Tea Ivić šefica marketinga kuće Jolly Autoline iz Dugopolja koja zastupa Mercedes-Benz za Dalmaciju i Liku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:58