StoryEditorOCM
Dalmacijastavili ograde, otjerali kupače

Dok se vodio rat oko koncesija, ovoga ljeta na najbezobrazniji način potpuno je privatizirana jedna od najljepših plaža u okolici Splita! A baš nitko nije reagirao

22. rujna 2017. - 12:21
omis00

Ovog ljeta, više nego ikad, nakon što su nam plaže postale pretrpane ležaljkama, javnost je konačno postala osjetljiva na pitanje ograničavanja korištenja pomorskog dobra.

Povjerenje javnosti dodatno je poljuljano nakon što su nadležna Ministarstva zbog proceduralnih pogreški, ali i sumnji u pogodovanje, poništila koncesije za Zlatni rat na Braču i splitske Bene, što je koštalo "glave" Zlatka Ževrnju, te nagnalo novog župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana da u cijeli proces priključi i predstavnike civilnog sektora.

Zbog fokusa javnosti na svaku odluku, u budućnosti će koncesionari morati paziti na svaki detalj, no ne treba sumnjati kako su oni spremni i na nevjerojatne "vratolomije" kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Dobar primjer za to, a koji je prošao ispod radara, zabilježen je ovog ljeta u Omišu, na plaži ispred kampa "Galeb" koja označava i granicu za susjednom općinom Dugi Rat.

Dugačka pješčana plaža, koja je i najveći mamac tisućama turista koji svake sezone napune apartmane i sobe na ušću Cetine, punih deset dana bila je u potpunosti zatvorena za javnost, a da nitko nije dao pisanu dozvolu za nešto tako ili da je plaćen pozamašan iznos za ovakav ekskluzivitet.

Željezne ograde pokrivene tamnim ceradama zabijene su bile duboko u more, a zaštitari strogi i brojni. Bez šarene narukvice, koju imaju samo vlasnici skupih ulaznica, prolaza nema!

Ovo dugotrajno ograničavanje pristupa plaži, jer deset dana srca sezone to jest, zadalo je glavobolju okolnim privatnim iznajmljivačima, jer gostima je trebalo objasniti zbog čega ovog ljeta ipak ne mogu na svoj omiljeni komad pijeska. Pa evo im dio odgovora.

Do ove situacije je došlo kao rezultat trogodišnjeg ugovora koji je sklopila tvornica tekstilnih proizvoda ''Galeb'', koja je dugogodišnji zakupnik istoimenog kampa.

S druge strane ugovora je potpis organizatora glazbenih manifestacija, slovenske tvrtke "Collegium Mondial Travel", koja je ove godine u srpnju organizirala prvo "Labyrinth Open" koji je tresao Omiš četiri dana, a na koji se naslonio službeni kamp festivala "Ultra Europe" još šest dana.

Slovenci reklamiraju ovu pješčanu plažu kao privatnu za svoje goste partijanere, što po aktualnim propisima Županije nije uopće moguće, ali zašto i ne bi kad su očito pronašli i način da im taj status omoguće.

Zanimljivo je pritom, da "Galeb" uopće nema koncesiju, pa ni koncesijsko odobrenje za korištenje pješčane plaže od koje živi kamp, već je ishodio tek odobrenja za iznajmljivanje brodica, ležaljki i dasaka za jedrenje, za postavljanje šanka i aqua parka, te organiziranje zabavnih priredbi.

Kako je onda do ove situacije moglo doći, pitamo omiškoga gradonačelnika Ivu Tomasovića.

– Radilo se samo o nemogućnosti općeg korištenja pomorskog dobra u ograničenom vremenu, odnosno postavljanje zaštitnih ograda oko prostora na kojem su se odvijali "Labyrinth" i "Ultra" festivali za vrijeme njihova trajanja, što je napravio organizator tih manifestacija.

U kampu je tijekom Ultre boravilo i do 3000 ljudi, pa je ovo učinjeno isključivo iz sigurnosnih razloga, i prema izjavi organizatora sukladno uputi policije.

Postavljanjem pozornica, podesta i slično za potrebe manifestacije jasno je da se na neki način u vremenu trajanja manifestacije ograničava opća upotreba javne površine. Privremeno “ograničavanje” upotrebe javnog dobra u tom slučaju nije namjera niti cilj, već nužna posljedica istog – odgovara nam nezavisni Tomasović i ponavlja ono što smo čuli već nebrojeno puta:

– Grad nema ingerencije u kontroli načina korištenja pomorskog dobra, već sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama nadzor nad njegovim korištenjem vrše inspektori pomorskog dobra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i inspektori Lučke kapetanije.
 

 

Policija: Ogradom je obilježen prostor javnog okupljanja

Za vrijeme održavanja glazbenih festivala organizator javnog okupljanja postavio je zaštitnu ogradu koja je označavala prostor održavanja javnog okupljanja s obzirom na to da su se manifestacije odvijale na otvorenom prostoru.

Ograda je postavljena i u cilju osiguranja javnog okupljanja, s obzirom na obveze organizatora koje su propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koji određuje i dodatne obveze policije u ovakvim situacijama - obavijestili su nas iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske županije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:09