StoryEditorOCM
Dalmacijauskoro i šetnica

Solinjani spremni za iskorak prema boljem zdravlju: 'Dva sata tjelesnog je malo, hoćemo više!'

Piše Tanja Giovanelli
NIKOLA VILIĆ/HANZA MEDIA
23. rujna 2017. - 20:24

Velik odaziv Solinjana, koji su se u subotu u velikom broju okupili u gradskom parku na predstavljanju nacionalnog programa "Živjeti zdravo", solidan je pokazatelj njihove spremnosti da učine iskorak prema boljem zdravlju.

Manifestacija, koja kroz slogane "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" promovira aktivnost na otvorenom, sve je generacije posjetitelja uspješno potaknula da se uključe u program.

– Došli smo izmjeriti tlak i šećer i sve je, Bogu hvala, u redu. Brinući se o vrtu, kao i u šetnji, i pod stare se dane rado umorimo, tako da podržavamo i živimo geslo ove kampanje – zadovoljno su nam kazali Katica i Marin Katić, navodeći kako je subotnja šetnja nadmašila njihova očekivanja.

U parku je, naime, osim raznih mogućnosti razonode, građane dočekalo više desetaka izlagača i volontera, nudeći informacije i savjete, te uvijek dobro posjećena testiranja šećera u krvi, tlaka i tjelesne težine, kao i druge zanimljivosti koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Da je inicijativa županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i više nego dobrodošla, kazale su nam učenice 2.d razreda Osnovne škole don Lovre Katića, koje smo zatekli u svladavanju prepreka na improviziranom poligonu, uglas ističući kako uživaju u zabavi.

– U školi i tako imamo samo dva sata tjelesnog tjedno, što nam nikako nije dosta – nadopunjujući se kazale su nam Katarina Bošnjak, Nikolina Večernik i Petra Tokić, ističući kako bi se svakog vikenda željele jednako zabavljati.

Njihove su želje, srećom, predosjetili u Zavodu, gdje, kako smo doznali od Ivane Bočine, voditeljice Službe za javno zdravstvo i koordinatorice ove nacionalne kampanje za našu županiju, imaju dugoročne planove za Solinjane.

– Uskoro slijedi uređenje tri kilometra duge šetnice, kojom smo i sami upravo prošli, jer je šetnja jedina aktivnost koja je svima jednako dostupna, a samo pola sata hodanja dnevno čini razliku. Osim toga, u parku ćemo vikendima periodički ponavljati akcije slične današnjoj, ne bismo li građane dodatno motivirali i podržali u njihovim nastojanjima da se pobrinu za svoje zdravlje – kazala je dr. Bočina.

Od policajaca do gimnastičara

U manifestaciji su sudjelovali: županijski Zavod za hitnu medicinu, Policijska uprava, županijsko i solinsko društvo Hrvatskog Crvenog križa, Kineziološki fakultet, "Županijske ljekarne" i Turistička zajednica grada Solina, te Gimnastički klub "Salto", kao i udruge "Hepatos" i "Help".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:01