StoryEditorOCM
DalmacijaViktor Lavrenov

Kontroverzni ruski tajkun s Interpolove tjeralice ulaže milijune u projekt kraj Splita: u Hrvatsku se vraća s velikim planovima, ali sve brine ono što je učinio u Njemačkoj...

14. listopada 2017. - 23:05

Nakon višegodišnjeg života u medijskom zatišju, na hrvatskoj "sceni" ponovno se pojavljuje kontroverzni ruski poduzetnik Viktor Lavrenov.

Ovaj put otkrili smo ga kao ulagača i vlasnika tvrtke "Dostupan stan" koja u Stobreču planira izgraditi zgradu. Sudeći po ranijim medijskim napisima, Lavrenov podržava hollywoodske stereotipe o ruskim tajkunima. Pisalo se da je bio na Interpolovoj tjeralici jer je Njemačka zatražila njegovo izručenje zbog tri i pol godine zatvora koje su mu dosudili zbog teških fizičkih ozljeda nanesenih njihovu državljaninu.

Veliki spor s njim je vodio sin pokojnog bankara Nevena Barača, jer se tada već bivši podstanar Lavrenov nije htio iseliti iz vile njegova oca u Lozici kod Dubrovnika. Kad je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić potpisao odluku o njegovu izručenju Njemačkoj, poduzetnik je zatražio azil koji mu je Ustavni sud 2014. – odbio.

Unatoč svemu, Lavrenov je prošle godine osnovao tvrtku "Dostupan stan" sa sjedištem upravo u Dubrovniku, ali kao adresu svojeg prebivališta naveo je Kučine, jednako kao i supruga mu Tatjana, koja je članica Uprave. Prvi biznis s kojim kreću je objekt u Stobreču, za koji su zatražili dozvolu od Banovine, a javni uvid u kojem se vlasnici susjednih nekretnina moraju očitovati upravo je u tijeku.

Hrvatska nevjesta ruskog podrijetla Eleonora Matić, predstavnica tvrtke "Dostupan stan", kaže da je njezin gazda "žrtva zlonamjernih podmetanja".

– Gospodin Lavrenov je poduzetnik koji, između ostaloga, želi ulagati kapital u Hrvatskoj. Jedan od razloga je i činjenica da mu tu živi obitelj, koja je regulirala svoj boravak. Lavrenov živi u Rusiji te povremeno dolazi u Hrvatsku – tvrdi Matić i dodaje:

– Građevinski zahvat u Stobreču prva je od gradnji koje planiramo poduzeti. U tom dijelu angažirali smo arhitekta Juricu Jelavića. Nažalost, imali smo određenih problema tijekom ishođenja dozvola. Objašnjeno nam je da se, ako zgrada nema pristup za invalide, može graditi samo devet stanova, dok u slučaju da se projektira takav pristup, može imati 13 stanova. Odlučili smo se za varijantu s više stanova te je u tijeku postupak ishođenja dozvola.

Prema njezinim riječima, vlasnik "Dostupnog stana" spreman je s partnerima uložiti značajan novac u projekte na području Splita, ali detalje nije željela otkriti.

– Pohvalno je da se ubrzao proces dolaženja do dozvola. Investicija se ne treba bojati, kao ni Rusa, jer oni su voljni ne samo ulagati radi dobiti, nego unaprjeđivati sredinu u koju ulažu. Ovim vraćamo Hrvatskoj ono što nam je dala, brigu i zaštitu – kaže Eleonora Matić.

Zahvat u Stobreču je, dodaje, test za buduće građevinske investicije u Dalmaciji budući da se i oni na ovom projektu "uče" i gledaju kolike su prepreke za investicije. A što će o tom pothvatu Lavrenova – koji za sebe tvrdi da je borac protiv ruske mafije, a da je pretukao čovjeka u Njemačkoj jer mu je napastovao ženu, dok mediji pišu da je nasilan i problematičan čak i prema susjedima – reći Stobrečani, ostaje vidjeti.

Naime, 18. listopada u 10 sati u prostorijama gradske uprave obavit će se uvid u spis predmeta, pa će mnogobrojni susjedi, vlasnici zemljišta i kuća, imati priliku doznati kako je arhitekt Jelavić zamislio da se na parceli od 700 četvornih metara izgradi 13 stanova u Stobreču, na adresi Ulica Gospe od Mira 50.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 20:33