StoryEditorOCM
Dalmacijaovo se ne pamti

'To je jako loš predznak': stanovnici sela u Dalmatinskoj zagori zabrinuti zbog neobične pojave, vjeruju da slijedi zlo i naopako

28. listopada 2017. - 00:21
IMG_20171021_140452

Studeni je na vratima. Sprema se zimnica, doprema ogrjev, u pripremi je i skoro kolinje, a polje u Katunima u punom je cvatu. Iznadprosječne temperature za ovaj dio godine, osim poljoprivrednicima, pogodovale su i voćkama koje su ocvale kao u proljeće.

Ako je u Vrgorcu tek ocvala pokoja grana, u Katunima na 250 metara nadmorske visine procvjetala su kompletna stabla jabuka. Ako se ovakvi temperaturni šok i dalje nastavi, oko Božića bi mogli imati i drugi ovogodišnji prinos.

Da li se radi o retrovegetaciji, kao što tvrde stručnjaci, ili pak o nekakvoj drugoj pojavi, za starije mještane zlo i naopako. Oni ne pamte da se ovako što ikada dogodilo. Bilo je slučajeva da bi se u vrijeme toplog i sušnog ljeta ukazao pokoji cvijetak, ali da procvjeta cijelo stablo, to se ne pamti.

Za njih je to loš predznak. Sumnjaju da bi prinos iduće godine mogao podbaciti ili ga uopće neće ni biti. Jer ako je ove godine dvaput rodilo, što možeš dogodine očekivati, malo i ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:30