StoryEditorOCM
DalmacijaŠirenje kapaciteta

Kuća u okolici Splita koju je nemoguće ne primijetiti: svi gledaju u crnu zgradu s rozim prozorima, novi hit solinske turističke ponude

28. listopada 2017. - 14:40

Nakon što je nedavno dobio drugi hotel, smješten inače pokraj arheološkog lokaliteta Salona, Grad Solin ima i novi hostel. Pored već poznatog hostela "Jadro" u susjedstvu Gospina otoka, u Solinu je kod samog raskrižja u blizini bivšeg "Mercatora", na ulazu u grad, otvoren novi hostel - "Šakić".

- Naš objekt može primiti 41 gosta, a sama lokacija nam je, zapravo, prednost, česti su nam gosti tako bajkeri koji vide reklamu i dođu na smještaj - veli nam Mario Šakić, menadžer hostela koji je inače u vlasništvu njegove obitelji.

- Krenuli smo s radom pri kraju sezone, tako da nemamo još nekih brojki za istaknuti, ali imamo zato dosta planova za iduću godinu. Namjeravamo gostima uz smještaj i obilazak solinskih, te kulturnih znamenitosti okolnih gradova i mjesta, ponuditi neke novitete, primjerice i vožnju kanuom s obala Jadra prema Vranjicu, ili pak, neke druge morske aktivnosti poput ronjenja - "scuba diving" i vožnje jet-skijom, snimanje svega toga iz zraka dronom... Hoće li se sve to ostvariti, to ćemo vidjeti, ali mi ćemo se truditi, kaže nam Mario koji ima iskustva u turizmu, kaže, ali isto tako i o spomenutim aktivnostima koje planiraju uvesti, jer i sam se bavi ronjenjem na dah.

Crnu fasadu s ružičastim prozorima, kakva je sada, planiraju u idućem razdoblju promijeniti i zamijeniti sve zatvore na objektu, govori Šakić o njihovim daljnjim aktivnostima.

I direktorica Turističke zajednice Grada Solina Jelena Stupalo izuzetno je zadovoljna svakodnevnim povećanjem smještajnih kapaciteta na svom području.

- Solin obiluje bogatom baštinom na čemu temeljimo razvoj turizma, ali za ozbiljan iskorak destinacije potrebno je imati još veći broj smještajnih kapaciteta, stoga nas izuzetno veseli dodatni porast u broju ležajeva s otvaranjem novog hostela. Uz iznimne turističke brojke i porast od 34 posto u broju noćenja i 35 posto u broju dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, vjerujemo da će s ovakvim ulaganjima u smještajne kapacitete te brojke i dalje rasti te pomoći pozicioniranju grada Solina kao atraktivne destinacije arheološko povijesnog turizma, poručila je direktorica Jelena Stupalo.


U Kučinama 106 ležajeva u privatnom smještaju

U 2017. godini Grad Solin broji ukupno 851 krevet, prema podacima iz Turističke zajednice grada, uključujući hotele, hostel i privatne iznajmljivače u apartmanima i kućama za odmor.

U odnosu na smještajne kapacitete, recimo u 2014. godini, to je sada ukupno povećanje više od 200 posto.

Tako hotel "President" u Solinu djeluje od kraja 2015. godine i ima 160 ležajeva, "Salona Palace" od ovoga ljeta i broji 97 ležaj. Hostel "Jadro" ima 96 i djeluje u Solinu gotovo punih 13 godina, a novi hostel Šakić – 41.

Kada je riječ o privatnom smještaju po naseljima, u samom Solinu broj ležajeva je 349, Kučine imaju 106, Mravince 55, a Vranjic 47 ležajeva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:12