StoryEditorOCM
Dalmacijainspirativan, ali zapušten

Kaštelanskom zaljevu mogli bi se snimati filmovi i razvijati visoke tehnologije! Evo kako mladi arhitekti vide budućnost Solina i okolice

29. listopada 2017. - 11:50
solin_vizije1-271017

U Solinu su u petak  predstavljeni rezultati studentske radionice "Solin - grad na moru". Četrdeset studenata arhitekture i urbanizma s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani sudjelovalo je tako protekli tjedan u spomenutim radionicama u sklopu programa URBACT III, sub>urban. Reinventingthefringe.

Riječ je o nizu događanja koje provodi Grad Solin u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Društvom arhitekata Splita, a na kojima su se razmatrali potencijali i međuodnosi arheoloških lokaliteta, ranžirnog kolodvora i industrijske zone u složenom prostoru solinskog kontakta s morem.

- Radionica obuhvaća industrijski i infrastrukturni dio grada Solina na području Svetoga Kaje i njegova izlaza na more. Studenti su proteklih tjedan dana radili u grupama te su predvidjeli moguća rješenja za taj prostor koji su obišli i koji sada predstavljaju.

Devet je rješenja koja će se nakon uvodne prezentacije razraditi tijekom semestra pa ćemo završne rezultate vidjeti krajem siječnja, odnosno početkom veljače. Ima zanimljivih i kreativnih rješenja za grad, a nadamo se da će biti i primjenjiva. Trenutno je na tom podučju grada Solina po prostornom planu predviđena urbana preobrazba, pa je i cilj ove radionice da možda neki elementi koji se ovdje prezentiraju uđu u tu urbanu preobrazbu ili da se barem uzmu kao polazna točka ako ne i kao stvarni izgled tog područja, kazala jeMarijana Žižić iz Grada Solina, koordinatorica na ovom projektu.

Studenti se posebno raduju, kažu, ovakvim iskustvima, među njima je i Ivan Lončar iz Imotskog, student četvrte godine na zagrebačkom fakultetu.

- Jako dobro je što smo imali priliku upoznati kolege s drugih fakulteta i razmijeniti mišljenja. Prostor Solina na kojem smo radili dosta je inspirativan zbog svoje slojevitosti, što povijesne, što industrijske, te ćemo ga mi kao urbanistička radionica razrađivati detaljno tijekom cijelog semestra - rekao je Ivan.

- Prvi put sam u Splitu i u Solinu. Na prostoru koji smo obišli u Solinu vidjeli smo puno potencijala, međutim, on je trenutno u kaosu, nema infrastrukure, obala je zapuštena, prevladava industrija i stanovništvo tu nema nekakav centar u kojem se mogu provoditi javni sadržaji - kazala nam je Anastazija Stjepanović, 21-godišnja Riječanka koja studira arhitekturu u Ljubljani.

Prvi od devet timova koji su krenuli u prezentaciju bili su domaćini, studenti sa splitskog fakulteta: Stefani Majčica, Tea Martinić i Karlo Ugarković, koji su, među ostalim, predstavili ideju izgradnje tehnološkog parka na tom području, kao inkubatora za razvoj visokih tehnologija koji bi utjecao na razvoj šire regije.

U raspravu su se nakon izlaganja svakog tima uključili i mentori, profesori, ali i drugi gosti kako bi se ideje mogle još razraditi. Studentima je na sudjelovanju čestitao prof.Ante Kuzmanić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Zahvalio je i Gradu Solinu što je podnio najveći trošak u projektu te naglasio kako se uz današnje kritike samo želi napraviti korak naprijed prema rješenjima koji će i Gradu omogućiti donošenje konačne odluke o razmatranom prostoru.

Solinski dogradonačelnk Tihomir Bečkotakođer je čestitao sudionicima te izrazio želju za nastavkom suradnje sa spomenutim fakultetom u Splitu na ovako vrijednim projektima koji uključuju mlade.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 14:38