StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt U Mrtvoj dolini

Nadomak Splita nastaje prava atrakcija, a posebnu draž davat će joj šaptač konjima: naš novinar svjedočio je nesvakidašnjoj komunikaciji s tim prekrasnim i moćnim životinjama

31. listopada 2017. - 00:24

"Slaba vam je izvanpansionska ponuda", "Kad je loše vrijeme zatvoreni smo u apartmanu", "Hrvatska nije zemlja koju bi se moglo posjetiti u rano proljeće jer nema dovoljno sadržaja", "Vaša zemlja ima predivno more, povijest, ali uglavnom to je to.

No, za pravu destinaciju treba puno više", to je samo dio negativnih komentara na poznatim turističkim portalima na kojima turisti ostavljaju komentare o svom odmoru u Hrvatskoj.

Da bi donekle promijenili tu percepciju, udružila su se tri čovjeka - bivši kick box borac Domagoj Buco Ostojić, njegov taekwondo kolega Denis Zeljko i bugarski kaskader i "šaptač konjima" Angel Angelov.

I napravili su plan: u žrnovničkoj kavi gdje su se snimale epizode "Game of Thronesa", globalno popularne serije, napravit će repliku američkog ranča, te će tu održavati priredbe nalik scenama iz nekih akcijskih filmova. Kaskaderi će izvoditi razne akrobacije s konjima, a da bi ugođaj gledateljstvu bio potpun, bit će tu i dresiranih sokolova...

I sami smo došli na ranč koji su prozvali "Dead Valley" (Mrtva dolina). Ime im je sinulo nakon što su ovog ljeta vladale paklene vrućine, a kako tu dolinu okružuje brdo kamena, temperatura se zna približiti i pedeset stupnjeva u hladu.

Srećom, konjima su sagradili štalu doslovno u pećini i kamenu, pa su bili dobro zaštićeni od žege. Dubai tako ima show sa dupinima, San Diego s kitovima ubojicama, a Split će dobiti ekskluzivnu konjičko-sokolarsku priredbu.

 
Impresivan projekt, velike ideje, ali gdje su došli s realizacijom? Hoće li to biti jedna velika priča koja će "izdušiti", kako to inače biva s velikim najavljenim projektima diljem zemlje, ili će ova ambiciozna trojka svoj plan izgurati do kraja?

- Daleko smo odmaknuli, plan je skoro realiziran i neće ništa "izdušiti" jer evo već imamo dvadeset konja, neki od njih su vrijedni i dvjesto tisuća kuna. Sokolovi brzo dolaze. Nas trojica smo partneri i uložili smo velik novac, nadam se da će nam se to vratiti. Uskoro dižemo i tribine za gledatelje. Ovo je za nas velika priča i nema odustajanja - kaže Buco Ostojić, dvometraš od kojih 130 kilograma, bivši K-1 borac kojemu je karijera naprasno završila jer je dobio nekoliko kobnih udaraca u glavu, te je skoro oslijepio na oba oka.

- Na jedno ipak vidim, zahvaljujući liječnicima, ali to je sve sada iza mene, sa svojim prijateljima sam se okrenuo biznisu i guštu, jer su konji predivne životinje. A doveli smo i Angela, kaskadera koji je prošao cijeli svijet, s konjima zna kao što ja i ti znamo s ljudima, eto toliko je dobar. Životinje ga slušaju kao da govori njihov neki jezik. Kada je neka životinja nemirna, dođe Angel i smiri je, čudo jedno... - priča nam Buco.

I zaista, gledamo Angela Angelova, prilazi konju, miluje ga, nešto mu na bugarskom ili možda nekom samo njima znanom jeziku šapće na uho, a konj sluša, ide za njim. Angelov odjednom pokazuje nešto rukom, a konj stane ili krene, pa se malo gledaju u oči. I iz tih očiju konj čita što njegov gazda želi.

Jedan od konja je bio malo nemiran, valjda ga je prisustvo ekipe "Slobodne" uznemirilo ili je samo imao loš dan. Svejedno, prilazi mu smirenim korakom Angel, malo ga pomazi i kaže mu tiho neke dvije, tri riječi i konj se smiri, toliko da je prihvatio i naše maženje. Dobro je Domagoj Ostojić rekao - čudo!

- Konji su predivna bića i ne bih se ja s njima družio ovoliko dugo da ne daju ljubav i prijateljstvo. Ali s njima treba znati. Ako jedan dan konj ne želi raditi ja to osjetim, pustim ga na miru i radim s drugim. Ako neće danas, sutra će - kaže Angelov (50), kaskader, džokej i trener konja iz bugarskog Plevena, grada koji se nalazi u sjevernom dijelu zemlje i administrativno je sjedište istoimene Plevenske oblasti.

 

- Denis je nekako došao do mene, objasnio mi je što želi učiniti. Želio je neku posebnu ponudu koju nitko nema u Hrvatskoj. Malo sam razmislio, i shvatio sam da možemo pokrenuti dobar posao. Razradio sam program u kojem ćemo spojiti sokolove i konje. Netko će pomisliti da se konja i sokola ne može nagovoriti na suradnju, ali može, o itekako može. Ako sam uspio spojiti konja i slona koji se u prirodi nigdje skupa ne nalaze, onda će i konj prihvatiti sokola. Međutim, potreban je barem jednogodišnji trening konja. Ovdje ćemo imati western show koji nije viđen na ovim prostorima. Osim mene nastupat će i drugi ljudi, koje također uvježbavamo za točke koje pripremamo - kaže nam Angelov, koji je sa sobom u Hrvatsku doveo čak osam vrijednih konja.

Pokazuje nam jednog, pa drugog, trećeg... - sve ljepši od ljepšeg. Svaki primjerak koji nam je pokazao, kaže, vrijedi stotine tisuća kuna, a radio je i s konjem, potomkom poznate konjičke loze, koji je bio procijenjen na oko deset milijuna kuna.

- Četiri konja su moje vlasništvo, a četiri su od stranih državljana koji su konje doveli kako bih ih naučio zapovijedima da bi ih se moglo uspješno jahati. Osim showa ovdje ćemo imati i škole jahanja, izdavat ćemo licencije i dozvole za jahanje, obučavat ćemo domaće i strane jockeje, pripremati naše i tuđe konje za natjecanja - kaže Angelov, kojega smo upitali da nam kaže nešto o sebi.

- Hrvatska je trenutno moj dom, a koliko ću ostati ovdje vidjet ćemo nakon što se završi ovaj projekt, nadam se dugo. Cijeli život se bavim konjima, praktički od kada znam za sebe sam vezan uz te životinje i one uz mene. Radio sam i na filmovima u Tajlandu i rodnoj Bugarskoj. Sada sam tu, stvaramo nešto posebno - kaže Angel, milujući jednog od brojnih konja.

Nije znao reći koji mu je najdraži, svaki je poseban na svoj način. Kaže da konji, baš kao i ljudi, imaju karakter. A on svakog zna u dušu...

 
I kada slušamo trojku Ostojić - Angelov - Zeljko, ne grintaju, ne žale se, kažu samo da žele raditi, ali i zaraditi. Evo, Buco je kada smo došli na ranč cijelo jutro kopao, Denis isto, dok je Angelov uvježbavao konje. Cijeli dan im, kažu, prođe u tren.

- Da dan traje četrdeset i osam sati malo bi nam bilo koliko želimo učiniti. Ovaj projekt je naše dijete i tako ga gledamo, kako raste i živi. Uložili smo svoj novac, i to puno novca. Nadam se da će turističke zajednice, ali i Grad Split i Županija prepoznati što mi ovdje radimo - kaže Denis Zeljko koji se prometnuo u šefa projekta, a inače vodi i konjičku udrugu "Dalmacija Equino".

Srednjovjekovne borbe

Denis Zeljko, idejni začetnik projekta, kaže:

- Ovdje će biti škola jahanja, zatim zabava i još puno drugih sadržaja. Vjerojatno ćemo imati i borbe boraca srednjovjekovnim oružjem, dakle samo mačevi, što će, vjerujem, turistima biti jako zanimljivo. Mi smo u kamenolomu vidjeli ogromni potencijal, srećom prvi smo se sjetili kako iskoristiti tu lokaciju koju turisti ionako svakodnevno posjećuju jer znaju da su tu snimane epizode 'Game of Thrones'. Bit će to jedinstvena ponuda u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire - kaže Zeljko.

Dalmacija Equino

Ako želite više informacija o novoj konjičkoj senzaciji možete ih naći na Facebook stranici Dalmacija Equino - konjička udruga.

Slušaju ga i psi

Do Angelova dolazi kujica Kaira, njemačka bokserica koja čuva konje i s njima doslovce spava. Angelov još kaže 'ruke u vis', ona podigne prednje šape i stoji na zadnjim nogama. Angelov imitira pucanj, Kaira pada i pravi se mrtva. I tako leži i glumi dok joj Angelov ne da dozvolu da ustane.

Taj trik Angelov ju je naučio u svega nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:38