StoryEditorOCM
DalmacijaBunt cetinske krajine

Inicijativa Javno je dobro: Termoelektrana na Perući ugrožava nacionalne interese

Piše (H)
4. studenog 2017. - 23:40
sinj_prosvjed16-090917.JPG

Inicijativa 'Javno je dobro' priopćila je u subotu da projekt izgradnje termoelektrane na Perući ugrožava hrvatske nacionalne interese te je pozvala vijećnike Skupštine splitsko-dalmatinske županije da na svoj tematskoj sjednici o TE Peruća najavljenoj za ponedjeljak, 6. studenoga, odbace u cjelini taj projekt.

"Čitav projekt Vis Viva, dakle, reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo i kombi kogeneracijska plinska termoelektrane (KKPE) Peruća s pratećom infrastrukturom može se smatrati ugrozom temeljnih ljudskih prava, ali i hrvatskih nacionalnih interesa u strateškom, ekonomskom i energetskom smislu, kao i sa stajališta državne sigurnosti," ocjenjuje u priopćenju Inicijativa Javno je dobro.

 U Inicijativi smatraju da ovaj projekt u cjelini treba odbaciti, odnosno ukloniti iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

"Od županijskih vijećnika očekujemo da takve zaključke donesu već na ovoj, 5. sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije", navode iz Inicijative.

 Dodaju kako županijski vijećnici nisu dobili nikakve materijale i unaprijed pripremljene informacije o projektu Vis Viva, te kako izgleda da na sjednicu nisu pozvani "stručnjaci koji mjesecima upozoravaju na štetnost projekta. Tako je vrlo vjerojatno kako sjednici neće nazočiti, ni izlagati ni  dr. Stanko Uršić, ni  dr. Ivo Šimunović, ni dipl. ing. strojarstva Marin Ivanišević, a čije su analize i mišljenja javnosti u ovom trenutku iznimno bitne, posebno zato što su vijećnicima značajan izvor informacija koji im je uskraćen", tvrde iz Inicijative.

"Stoga je Inicijativa Javno je dobro, kao predstavnik javnosti odlučila iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u radu županijske skupštine te se izravno obratiti županijskim vijećnicima", navodi se u priopćenju te dodaje kako će se potrudit na najbolji način obrazložiti svoja stajališta i javnosti i županijskim vijećnicima.

 Prijepori glede projekta gradnje termoeletrane na Perući počeli su prije godinu dana nakon što je tvrtka MCC u listopadu 2016. izvijestila kako je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori, odnosno plinske elektrane Peruće koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

 Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske objavljenih na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:46