StoryEditorOCM
Dalmacijasmrdljiva invazija

Divlje svinje teroriziraju žitelje mjesta u Dalamtinskoj zagori, ne pomažu ni lovci ni kemikalije, a razlog zbog kojeg su se spustile među ljude najgori je dio ove priče

8. studenog 2017. - 16:06
vep

Dok lovci šumom, divlje svinje drumom. Sažetak je to priče o učestaloj pojavi divljih svinja koje su ušetale u samo mjesto Šestanovac.

Desetak jedinki crne divljači već gotovo dva mjeseca terorizira mještane tog kraja, najprije vinogradare i voćare, a sada sve građane odreda. U nedostatku hrane divlje svinje došle su ni desetak metara od obiteljskih kuća, pa su provaljujući ogradne mreže ušle u vrtove, a ljudi se ne boje do te mjere da su životinjski izmeti pronađeni gotovo na kućnim pragovima.

Lovci sliježu ramenima

- U nekoliko navrata su mi upali u vinograd pričinivši štetu na grožđu. Uvijek je bilo divljih svinja u našem kraju, ali zadnjih godina njihov broj se utrostručio. Što je razlog tome, teško je znati. Sami lovci sliježu ramenima. Podijelili su nam nekakvu kemikaliju da u nju umočimo krpe i stavimo oko vinograda.

Neugodan miris navodno odbija divlje svinje, ali na suncu ona ispari za par dana, a i kiša je ispere, pa više ne djeluje - jada se Mate Ribičić kojem su i nakon jematve divlje svinje provalile u vrt tik do frekventne ceste Šestanovac-Katuni, tražeći koji otpali bajam ili smokvu.



Situacija se pogoršala tijekom zadnjih nekoliko godina jer mnogi ne održavaju svoja zemljišta, pa grmlje, makija i šuma sve više okružuju naseljena područja. Mnogi tvrde kako je situacija izmaknula kontroli.

Međutim, loptu na zemlju spušta Mladen Balić, predsjednik lokalne lovačke udruge koji tvrdi suprotno. Prema njegovim riječima, u krugu od petnaestak kilometara ne obitava samo 10 divljih svinja nego krdo od tridesetak životinja koje su u stalnom pokretu.

Dlakavi izmet

- Svakim lovnim danom lovci izlove pokoju jedinku, pa ih je sve manje. Pravi razlog zbog kojeg se divljač spušta u naselja svakako je vuk. Upravo on određuje njihovo stanište. Obilaskom sjevernog dijela lovišta uočili smo vučji izmet u kojem dominira dlaka divljih svinja.

Stoga nesretne životinje spas pronalaze u mirnijem dijelu terena, spuštajući se u naselja pa dalje prema kanjonu Cetine, ali i tamo im se zbog vukova ne piše dobro - tvrdi Balić koji je ujedno i čelnik Županijskog lovačkog saveza.



Još jedan ako ne i najvažniji razlog najezde svinja, svakako je prošloljetni požar koji je opustošio veliki dio područja Općine Šestanovac.

- Što vuk, što požar. Sve su to uzroci zbog kojih svinje migriraju i traže mir i dostatnu količinu hrane - smatra mladi lovac Jurica Vukušić i dodaje:

- U opožarenom dijelu terena svinje nažalost ne pronalaze hranu, pa stoga idu tamo gdje je ima. U naseljenom području lovci ne smiju pucati. Granica je tristo metara od naselja, pa su nam stoga ruke vezane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:52