StoryEditorOCM
Dalmacijapriča iz Dublina

Umjesto na dalmatinskoj obali, ovaj mladi Trogiranin sezonu odrađuje u Irskoj: U tri mjeseca zaradim za automobil, a ulice vrve našim ljudima pa se osjećam kao u Hrvatskoj!

12. studenog 2017. - 16:41

Irska je zakon! Ovdje u tri mjeseca zaradim za kupnju prosječnog automobila, za koji bih u Hrvatskoj trebao dignuti kredit – započeo je svoju irsku priču Trogiranin Ivan Čujić, koji već četvrtu godinu odlazi na Zeleni otok raditi sezonske poslove, pa od listopada do siječnja zaradi više nego što bi u Hrvatskoj zaradio u godinu dana primajući iznadprosječnu mjesečnu plaću.

Ovaj tridesetogodišnjak u četiri je godine od pomoćnika u trgovini došao do statusa poslovođe u jednom trgovačkom centru u predgrađu Dublina, a samo tjedna primanja su mu viša od prosječnih hrvatskih. Kako nam je potvrdio, radi se dosta, a najviše se troši na smještaj. Također nam je priznao da koliko god je Irska divna, bajkovita i pršti od karijerističkih mogućnosti, ipak ne bi mogao provesti cijelu godinu živeći tamo. Evo kako je sve započelo...

– Inače se bavim fotografijom i glazbom pa od toga zarađujem ljeti, u proljeće i jesen. Kako obožavam glazbu i sviranje, a u Dublinu je ulična scena dosta jaka, prije četiri godine odlučio sam se okušati tu u takvoj vrsti posla. Dobio sam sve dozvole i počeo svirati na ulici, no uskoro sam preko prijatelja iz Splita saznao za neke sezonske poslove i poslao životopis nekoliko tvrtki – kazao nam je Ivan, dodavši kako je u vrlo kratkom roku dobio posao pomoćnika u trgovini, gdje su ga podučavali o proizvodima, prodaji i općenito funkcioniranju trgovine.

– S obzirom na prvo irsko iskustvo, bio sam više nego zadovoljan. Pogotovo ako uzmem u obzir činjenicu da je to iskustvo bolje od većine dosadašnjih radnih iskustava u Hrvatskoj. U mjesec dana zaradi se gotovo tri puta više u odnosu na naš prosjek – priznao nam je mladi Trogiranin.

Ivan je iz godine u godinu napredovao te su mu nakon četiri godine ponudili da postane i poslovođa trgovačkog centra. Vodi cijeli trgovački kompleks, diktira gdje će se postavljati proizvodi, zapošljava sezonske radnike...

– To je jedan od najtraženijih sezonskih poslova u Irskoj. Već od studenog ovdje počne božićna potrošačka groznica, svi pomahnitalo kupuju i traže ukrase. Radim svaki dan gotovo cijeli dan. Počnem u sedam pa završim s poslom tek navečer, tako da slobodnog vremena baš i nemam – kazao nam je i potvrdio da to sve nadoknadi u Hrvatskoj.

Nas je zanimalo o kolikom je iznosu riječ.

– Ovdje se većina poslova isplaćuje tjedno, a za to odrađeno vrijeme dobijem minimalno 600 eura. Kad sve zbrojim, u tri mjeseca zaradim više od deset tisuća eura – priznao nam je Ivan.

Imao je priliku raditi i u drugim gradovima u Irskoj. Oduševilo ga je to što nije sve centralizirano u Dublinu, kaže da se i u ostalim gradovima jako dobro živi.

– Nije kao kod nas, gdje se sve događa u Zagrebu, gdje su i plaće nešto više u odnosu na manje gradove. U malim gradovima dobro se živi, primanja su kao i u Dublinu, negdje čak i viša, a kulturni život ne zaostaje od onoga u glavnom gradu. Uvijek se može posjetiti neka dobra izložba, pogledati predstava, otići na koncert – smatra on.

Također ga je oduševilo to što se u Irskoj može brzo napredovati ako poslodavac uoči vaš potencijal i zalaganje. Zapošljavanja preko veze gotovo da nema jer je prilika dosta, a ako ste kvalitetan radnik, napredovat ćete brzo, potvrdio nam je Ivan te dodao da se ponekad u Dublinu osjeća kao da je u Hrvatskoj jer ulice vrve od naših ljudi.

Onima koji su odlučili okušati život u Irskoj i koji traže posao savjetuje da kucaju na sva vrata, da pošalju životopise na različite adrese i tvrdi da će jedan sigurno upaliti.

– Pomažem našim ljudima koji tek dođu. Savjetujem im kako se aklimatizirati u Dublinu, koje korake napraviti da se ne gubi vrijeme, kako doći do zarade, kako jeftinije proći sa smještajem – rekao nam je Ivan.

Mane?

– Hm... Osim što se svakih pola sata izmijene sva godišnja doba i što zbilja dosta puše, izdvojio bih to što Irci previše piju. Čak se ni mi Hrvati ne možemo s njima mjeriti. Oni zbilja ne znaju uživati u alkoholu, pa se doslovce natječu tko će više popiti – našalio se Ivan te za kraj dodao kako mu je život ipak ljepši u Hrvatskoj, ali da je odrađivati sezonu na Zelenom otoku za mladu osobu uistinu posao iz snova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:43