StoryEditorOCM
Dalmacijasveta luce napunila blagajnu

Ispravili HDZ-ov minus od 30 milijuna kuna: Omiš sada ima i viška...

14. prosinca 2017. - 13:03

U lijepom su ozračju okončali aktualnu godinu gradski vijećnici Omiša, budući da su na petoj sjednici održanoj u srijedu, na blagdan svete Luce, "darivali" i građane i sebe sa čak 2,25 milijuna kuna viška u gradskoj blagajni.

Usvojili su i novi proračun za 2018. godinu "podebljan" za skoro 15 milijuna kuna. Tako je gradska blagajna nakon promjene vlasti, nakon dugogodišnje vladavine HDZ-a, koja je prije četiri i pol godine ostavila minus od 30 milijuna kuna, sada napokon u plusu, što je izmamilo osmijeh na lice vladajućih osam vijećnika s nezavisne liste Ive Tomasovića i vijećnice SDP-a, koji su naravno bili za proračun.

No, protiv su bili dvojica predstavnika HSP-a, dok su petorica oporbenjaka iz HDZ-a i HDS bila suzdržana.

Prvo je, naime, usvojen rebalans proračuna iz tekuće godine, koji je okončan s 83 milijuna kuna prihoda, odnosno 81 milijun kuna rashoda, što je sve rezultiralo "viškom" od spomenutih 2,25 milijuna kuna, za što je od 16 prisutnih vijećnika (ukupno je u gradskom parlamentnu njih 17), diglo ruku 9, a protiv su bili vijećnici oporbenog bloka HDZ-HSD-HSP.

Zatim su sami predlagatelji proračuna, gradonačelnik Ivo Tomasović i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Močić, uoči predstavljanja nove financijske smjernice za slijedeću godinu, predložili i amandman za povećanje planiranog proračuna sa 94,4 milijuna kuna na 97,960.808 milijuna kuna.

Kupnja vozila

- Budući da smo prijedlog proračuna objavili i dali na javni uvid još 15. studenoga, ovim dodatnim amandmanom ga uvećavamo, a sve temeljem projekata koje smo pripremili – pohvalio se Močić, dok je Meri Smailagić pobrojala neke od njih:

- Dobit ćemo milijun kuna iz EU fondova za prometnice, a mi imamo 266 kilometara nerazvrstanih cesta, pa 4,1 milijun kuna ulaganja u reciklažno dvorište, oko 1,4 milijuna kuna osigurali smo sredstava za plaće osobama na javnim radovima, volonterima i njegovateljicama u sklopu projekta "Zaželi" koje refundira države, a tu je i prihod od poreza na dohodak.

Na ovaj prijedlog oporba je dala 9 amandmana, no nisu usvojeni jer, kako je istaknuo poteštat Tomasović, većina je već obuhvaćena u proračunu, pa se na kraju glasalo za tek dva amandmana.

Oporbenjaci su, naime, željeli od iznosa vijećničkih naknada od ukupno 150.000 kuna uzeli pola, 75.000 kuna, i da se ta sredstva preusmjere za rad političkih stranaka.

- Draže mi je taj novac usmjeriti na novorođenčad, nego na političko djelovanje. Pa, u maloj smo sredini, mi nezavisni sami smo skupljali novac za rad – odbijenicu za ovaj amandman pojasnio je Tomasović, budući da su sada vijećnici u punom sastavu, njih 17, glasali osam protiv, troje suzdržanih i šest - za.

Nije prošao ni drugi amandman koji je predložio HDZ-ovac Mijo Mimica:

- Planiranih 140.000 kuna za kupnju novog vozila, prenamjenite u rekonstrukciju vrtića u Ostrvicama. Kada ste došli na vlast prodali ste skoro novo vozilo "škoda superba" vrijednu 270.000 kuna za 160.000 kuna i uredili ste vrtić u Kučićima, pa sada napravite još jedan populistički potez, pa nemojte kupiti auto već uredite drugi vrtić.

Bit će i za vrtić

- To vozilo je bilo samo za odabrane članove u gradskoj upravi, a mi sada kupujemo "škodu octaviu" koja je prešla 10.000 kilometara, za 125.000 kuna, plus porez i registracija, znači 140.000 kuna. Znate kako imamo samo opel corsu staru preko 15 godina, a sada imamo novaca za kupnju vozila, ne luksuznog. Uštedjeli smo i vratili vaše dugove. I u proračunu smo osigurali sredstva i za vrtić – nije se dao gradonačelnik Tomasović.

Uz sam proračun, ostale su točke više-manje jednoglasno usvojene – od programa za socijalnu skrb, sport, 40.000 kuna za djelovanje HGSS-a, pa ustroja Civilne zaštite, kao i izvješće o radu Vatrogasne zajednice Omiša, program komunalne infrastrukture...

Iako se ne možemo oteti dojmu kako nekim vijećnicima treba edukacija što je to zadatak vijećnika, koja je to ingerencija grada, a koja županije i države.

Vatrogascima dron na dar

Vatrogasna zajednica Omiša obuhvaća tri DVD-a: Omiš, Gata i Kučiće, te jednu ispostavu u Gornjim Poljicima, a izvješće o radu u ovoj godini, te planu za dogodine, vijećnicima je predstavio zapovjednik Višeslav Pešić:

- Imali smo do rujna 476 intervencija, 13.000 sati rada na terenu, bili smo ispomoć hitnoj pomoći, ali i “vodonosci”, osiguravali smo žednom zaleđu pitku vodu, i to sa 750 cisterni. Nažalost, imamo prastara vozila i nadamo se kupnji novog, vrijednog oko dva milijuna kuna, a Županija sufinancira 20 posto, pa je naša molba da Grad osigura ostatak novca. Znamo kako treba puno za opremu, pa samo 15.000 kuna je potrebno za obuku vatrogasaca, uvijek nam nešto treba od opreme – pobrojao je Pešić, te dodao:

- U planu nam je i nabavka broda za izviđanje, posebno kada su ljetne gužvne na cesti, pa bi morskim putem lakše izviđali od Vruje do Piska. A možemo se pohvaliti kako ćemo uskoro imati i nebeski nadzor. Jedna gospođa iz Zagreba donirat će nam dron vrijedan 20.000 kuna.

- Znači usvajamo izvješće, plan i dron – našalio se predsjednik Vijeća Zvonko Močić, još jednom zahvaljujući vatrogascima na trudu, dok su izvješće o radu vatrogasaca omiški gradski vijećnici usvojili - jednoglasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:23