StoryEditorOCM
DalmacijaAdio van, barba Tonkulo

Preminuo najstariji Hvaranin: nesuđeni svećenik bio je i u njemačkom zarobljeništvu, a bolji život tražio je i 'preko bare'

10. veljače 2018. - 11:28

Dana 1. veljače, tjedan dana prije nego što bi napunio 103 godine života, preminuo je Ante Jerković-Tonkulo iz Zastražišća, najstariji stanovnik otoka Hvara.

Rođen je, dakle, 8. veljače 1915. godine, nakon pogibije svoga oca u I. svjetskom ratu, kada njegova majka ostaje sama, u neimaštini, s četvero male djece. To najbolje ilustrira činjenica da je prve cipele dobio kao dvanaestogodišnji dječak.

Bio je sudionik II. svjetskog rata, a za to vrijeme obitelj nije imala nikakve vijesti o njemu dvije i pol godine. U tom vremenu, pored teških trenutaka na bojištu, bio je i u njemačkom zarobljeništvu, gdje je prebolio trbušni i pjegavi tifus, a zatim se nastavio brinuti o teškim bolesnicima, spašavajući im živote.

U poratnom razdoblju bavio se poljodjelstvom, što je njemu i obitelji osiguravalo tek skroman život. Ne mireći se s tim, godine 1970. odlazi u SAD u dobi od 55 godina da bi osigurao bolju egzistenciju i visoko obrazovanje svojoj djeci, što njemu nije bilo dostupno unatoč velikoj želji.

Nakon smrti supruge, prije petnaest godina, nije klonuo već je nastavio aktivno živjeti uz brigu svoje djece. Krasile su ga smirenost i umjerenost u svemu te velika radoznalost, čak i u dubokoj starosti.

Zahvaljujući tome je, dok ga je vid služio, puno čitao, što mu je ispunjavalo dane. Posljednjih godinu i pol, kada mu je kretanje postalo otežano, proveo je u Domu za starije osobe "Konavle" na Grudi.

Ovaj omiljeni Zastražišćanin bio je nesuđeni svećenik, a kada mu se ni ta želja nije ispunila, cijeli život bio je aktivan u crkvenom životu svoga Zastražišća, gdje je na vječni počinak ispraćen uz lijepe riječi župnika don Josipa Franulića, priznatog znanstvenika i dobrog poznavatelja povijesti Plama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:40