StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće trogira

Umjesto drastičnog smanjenja plaća gradskim vijećnicima uvedene tek sitne korekcije i otvorena dva nova radna mjesta!

Piše Gordana Dragan
12. veljače 2018. - 16:31
trogir_most3-230118

Gradsko vijeće Trogira jednoglasno je prihvatilo odluku o davanju suglasnosti za sklapanje aneksa br.2 Ugovora o kreditu s Addiko bankom d.d. podignutom još 2009. godine u iznosu od 1.400.000 eura. Rok je bio da se kredit isplati 2014.godine, no kako se to nije dogodilo 2011.god. sklopljen je aneks broj 1 ugovora o reprogramu kredita , a novi rok vraćanja je 2023.godina. Korisnik kredita i založni dužnik bilo je komunalno poduzeće „Dobrić“, a jamac platac Grad Trogir kojemu je ostalo da do veljače 2023. godine spomenutoj banci uplati još oko 4 milijuna kuna duga.

- Sklapanje aneksa br.2 Ugovora izuzetno je značajno jer je na taj način Addiko banka omogućila da se ukine hipoteka nad stanicom za tehnički pregled vozila u Planom ( čiji vlasnik je Dobrić) i omogući njezina prodaja. Novcem od prodaje sanirala su se Dobrićeva dugovanja te spriječilo da sva njegova imovina vrijedna oko 60 milijuna kuna ode na bubanj, jer je poduzeće bilo devet godina u blokadi, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić (SDP).

Vijećnici su također jednoglasno prihvatili prijedlog odluke o izmjenama odluke o komunalnom redu donesene na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu s obzirom da su je jedinice lokalne samouprave u dijelu koji se odnosi na sakupljanje, odvoz i postupanje sa sakupljenim komunalnim otpadom dužne uskladiti s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom. U sklopu navedenih zakonskih izmjena Grad je u suradnji s „Trogir holdingom „ i stručnim savjetnicima iz pulske tvrtke EKO ADRIA pripremio način na koji će građanima ponuditi usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Uskoro bi trebala krenuti i edukacija građana o tome najavio je gradonačelnik Bilić.

Nakon što je nova gradska vlast bivših šest Upravnih gradskih odjela smanjila na četiri , prije sistematizacije radnih mjesta gradonačelnik je predložio da se donese odluka o koeficijentima za obračun plaća službenicima i namještenicima .

Iako se očekivalo drastičnije smanjivanje plaća prema obrazloženju gradonačelnika izvršene su tek neznatne korekcije i uvedena dva nova radna mjesta . To su zamjenik pročelnika i voditelj ureda za unutarnju reviziju. Najveći koeficijent od 2,76 imaju pročelnici,potom voditelj ureda za unutarnju reviziju 2,35, zamjenik pročelnika 2,30, viši savjetnik unutarnji revizor 2,20,savjetnik 2,10 , viši referent 1,44 komunalni i prometni redari 1,28 , a najmanji čistačice 1,00.

Koeficijenti se množe s osnovicom koja iznosi 4.465 kuna, pridodaju se godine radnog staža i druge povlastice . Tako da najveću plaću u trogirskoj gradskoj upravi pored gradonačelnika (oko 13 tisuća kuna) i njegovih zamjenika (oko 11 tisuća kuna) imaju pročelnici koja iznosi od 9 do 10 tisuća kuna ovisno o godinama radnog staža , a najtanja je bušta čistačica od oko mjesečnih 3.200 kuna. U prosjeku plaće gradskih službenika iznose oko 6 000 kuna izračunao je gradonačelnik Bilić.

Oporbena koalicija HDZ-HSP nije prihvatila spomenuti prijedlog o koeficijentima smatrajući da su materijali jako „šturi“ te su tražili od gradonačelnika da povuče tu točku s dnevnog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:30