StoryEditorOCM
Dalmacijariskantne prometnice

Vozači, oprez! Dva opasna raskrižja u ovom dijelu Dalmacije već godinama odnose ljudske živote; Stručnjaci: Jedno nije ni smjelo dobiti uporabnu dozvolu!

13. veljače 2018. - 14:50

Dvije najbolnije prometne crne točke u Imotskom uskoro bi mogle biti sanirane i uređene, a samim time bi brojni vozači mogli donekle odahnuti.

Riječ je o raskrižju triju prometnica kod kuće Vukadinović gdje se državni pravac Kamenmost-Imotski "siječe" sa županijskom prometnicom Glavina Donja-Proložac i lokalnom cestom prema Medvidovića Dragi, te o skretanju prema Vinjanima Donjim i graničnom prijelazu s BiH kod hotela "Venezia" u samom gradu.

Te dvije lokacije već su odnijele ljudske živote, a broj nesreća i materijalnu štetu bilježe samo policijske statistike.

Podatak da trojnim raskrižjem kod kuće Vukadinović u smjeru Kamenmosta i Prološca godišnje prođe oko 1,2 milijuna vozila, a da na lokaciji gdje se prometnice sijeku pod kutom od 90 stupnjeva osim oskudne vertikalne i horizontalne signalizacije nema uspornika, dovoljno govori o hitnosti njegova rješavanja.

Ništa manje nije opasna ni vožnja raskrižjem prema Vinjanima Donjim za koje prometni stručnjaci kažu kako i nije smjelo dobiti uporabnu dozvolu.

Upravo na tom mjestu i blizu njega do sada je bilo nekoliko nesreća sa smrtnim posljedicama, a dnevno u pravcu dvaju graničnih prijelaza sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, u Vinjanima Donjim i Gornjim, u prosjeku godišnje prođe gotovo 5000 vozila dnevno, posebno velikih kamiona i tegljača. Zbog toga je Grad Imotski pokrenuo inicijativu da se te dvije crne točke konačno izbrišu s nacionalnog popisa.



- To nam je bio i prioritet kada smo razrađivali planove za rješavanju prometne infrastrukture u gradu. Kontaktirali smo odgovorne u "Hrvatskim cestama" i Županijskoj upravi za ceste, konzultirali se sa strukom i stvari sada izgledaju puno bolje. Pokrenute su već i radnje oko izrade idejnih i izvedbenih projekata.

Mi smo struci dali da to riješi, a Grad će sa svoje strane biti potpora u rješavanju svih ostalih problema uključujući i one imovinsko pravne - ističe gradonačelnik Ivan Budalić.

I po reakcijama iz državne infrastrukturne tvrtke, čini se da su radovi oko njihova dijela posla u vrlo visokoj fazi kada je u pitanju izrada projekata. Na naše pitanje što su poduzeli u poboljšanju stanja na dvjema vitalnim prometnim točkama u Imotskom dobili smo odgovor da će se na lokaciji kod kuće Vukadinović graditi kružni tok s četiri ulaza/izlaza.

- Ugovorena je izrada kompletne projektne dokumentacije s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole. Idejni projekt je već dovršen i nakon prikupljanja mišljenja svih institucija očekuje se ishođenje lokacijske dozvole. Nakon izdavanja građevinske dozvole i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa može započeti s izgradnjom.

I na raskrižje prema Vinjanima Donjim izrađeno je rješenje koje predviđa kružni tok i to će uskoro biti predstavljeno svim zainteresiranim stranama. Slijedi projektiranje i ishođenje dozvola, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a potom i izgradnja - kažu u "Hrvatskim cestama".

Dakako, u Imotskom se može čuti kako se svakom sličnim projektu ne treba gledati u oči, no ostaje ipak gorko pitanje. Zbog čega se stanje na spomenutim raskrižjima nije ranije moglo početi rješavati kada je i najvećem laiku vidljivo da su opasna, posebno ono prema Vinjanima Donjim. Time su se mogle izbjeći brojne nesreće i ono najvažnije - spasiti ljudski životi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:30