StoryEditorOCM
DalmacijaTURISTIČKI UZLET

Hrvati iz Švicarske u malo dalmatinsko mjesto ulažu čak 150 milijuna eura: evo što konkretno planiraju graditi na Makarskoj rivijeri

14. veljače 2018. - 10:13

Dogodilo se konačno i to: posljednje neprivatizirane turističke tvrtke na Makarskoj rivijeri trebale bi uskoro dobiti vlasnike.

Pred turističkim kapacitetima u Baškom Polju i gradu Makarskoj nova je turistička budućnost. Nakon dva desetljeća u "Club Adriatic" koji je vlasnik nekretnina u bivšem vojnom odmaralištu u Baškom Polju i "Hotela Makarska" u državnom vlasništvu, odlukom Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) stižu privatni vlasnici čije ponude za kupnju tih tvrtki su upravo prihvaćene. I to ne bilo kakvi vlasnici, jer u "Hotele Makarska" ulazi najveći poslodavac u hrvatskom turizmu tvrtka "Valamar", dok bi Baško Polje iz temelja trebalo promijeniti svoj sadašnji izgled ulaganjem trgovačkog društva Immo Invest Partner AG iz Švicarske.

Atraktivna lokacija

Nakon desetljeća neulaganja i državne nebrige za jednu od najatraktivnijih lokacija u Baškom Polju koje je nekada bilo bivše vojno odmaralište, "Club Adriatic" koji je vlasnik tih nekretnina završio je u rukama švicarske tvrtke Immo Invest partner sa sjedištem u Zürichu, koja je za kupnju poslovnih udjela na natječaju ponudila cijenu u visini od 54 milijuna kuna, odnosno 6,4 milijuna kuna veći iznos od početne cijene.

Radi se o velikoj građevinskoj i turističkoj tvrtki kojom upravljaju Hrvati, braća Džek i Frenk Djordić. Oni su, kako su nam sami kazali, poslovni ljudi koji dugo godina žive i rade u Švicarskoj, u kojoj već imaju u vlasništvu tri hotela koja su sami izgradili, a onda ih predali na upravljanje ili franšizu "Hiltonu", a ovo im je prva turistička investicija u Hrvatskoj.

– U planu nam je u Baškom Polju napraviti turistički resort sa 4 i pet zvjezdica koji će zapošljavati oko 500 radnika i imati ukupno oko 1,5 tisuću kreveta. Ukupnu investiciju procjenjujemo na oko 150 milijuna eura i vjerujemo da će se realizirati u idućih nekoliko godina, ovisno o tome koliko brzo ćemo rješavati potrebnu dokumentaciju. Mi nismo ušli u ovaj posao iz nikakvih špekulantskih poriva, niti ćemo prodavati bilo što u Baškom Polju. Cilj nam je i namjera podignuti kvalitetu turističke usluge na visoku razinu. Što se tiče ove godine, nastavit ćemo poslovanje po ugovorima koji su već sklopljeni i pripremati svu potrebnu dokumentaciju za investiranje – kazao nam je Džek Djordić, jedan od dva brata koji su vlasnici švicarske tvrtke koja je postala većinski vlasnik Baškog Polja, a uskoro planiraju graditi i hotel u Varaždinu sa 120 soba.

Radi se, inače, o 280 tisuća četvornih metara najatraktivnijeg priobalja u Baškom Polju u kojemu su sada hotel "Alem" s dvije zvjezdice te kamp. Ukupno je trenutno 306 soba u funkciji, a novi vlasnik ima 60 dana za potpisivanje ugovora i ispunjenje traženih uvjeta. Na službenim švicarskim stranicama Immo Invest Partner AG piše kako namjeravaju povećati svoj vlasnički portfelj na 200 milijuna švicarskih franaka do 2020. godine.

"Hoteli Makarska" su bili jedna od rijetkih državnih tvrtki u turizmu koja je poslovala pozitivno, obnavljali su hotele, ulagali i na tržištu nisu bitno zaostajali za privatiziranim turističkim tvrtkama. Zato je njihova prodaja uvijek odgađana u čekanju pravog investitora. "Valamar Riviera" kao najveća turistička tvrtka s oko 48 tisuća postelja i mjesta u kampovima, odabrana je kao najbolji ponuditelj za kupnju 55,48 posto temeljnog kapitala "Hotela Makarska" d.d. po cijeni od 278 kuna po dionici, odnosno 172,6 milijuna kuna. "Valamar Riviera" je u akviziciju kupnje većinskog udjela u toj tvrtki ušla u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima s kojima je prije dvije godine postala vlasnik većinskog udjela u turističkoj tvrtki "Imperial" na Rabu.

Prva akvizicija

– Nakon preuzimanja "Hotela Makarska", "Valamar Riviera" i AZ obvezni mirovinski fondovi planiraju daljnji razvoj portfelja i destinacije Makarska kao jedne od vodećih turističkih destinacija u Dalmaciji s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći - komentirali su u "Valamaru" svoju prvu turističku akviziciju na području srednje Dalmacije.

Inače, "Valamar Riviera" zapošljava 6,6 tisuća djelatnika, upravlja s 30 hotela i ljetovališta, 15 kamping ljetovališta te posluje u Istri, na Rabu i dubrovačkom području. "Valamar Riviera" do 2020. godine planira investirati oko dvije milijarde kuna u repozicioniranje portfelja prema ponudi visoke kvalitete.

AZ obvezni mirovinski fondovi najveći su institucionalni investitor u RH, s ukupnom imovinom pod upravljanjem koja je premašila 35 milijardi kuna. Inače, "Valamar Riviera" nedavno je odlučila povećati plaće i jamčiti minimalna neto primanja radnika u iznosu od 5 do 7,5 tisuća kuna, pa bi sve to trebalo biti jamstvo za preporod najvećih makarskih gradskih hotela.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:28