StoryEditorOCM
Dalmacijacirkus u splitskom kazalištu

'Branio sam Isusa da ga više ne proganjaju!': ovaj HSP-ovac jedini bi mogao izbjeći kaznu za nered na prosvjedu protiv Frljića

16. veljače 2018. - 20:30

Ivica Radošević jedini je iz skupine 19 HSP-ovaca optuženih za remećenje javnog reda i mira uoči i tijekom splitske predstave "Vaše nasilje i naše nasilje" Olivera Frljića koji bi se, po svemu sudeći, mogao izvući od plaćanja prekršajne kazne.

Predsjednik dugopoljskih pravaša, široj javnosti poznat po zalaganju za besplatnu legalizaciju divlje gradnje u svome mjestu, kao i po osebujnim građevinama, jučer je izišao pred sutkinju Suzanu Budimir, ali ona je, umjesto određivanja do sada uobičajene novčane kazne, prekinula raspravu i novu odgodila na neodređeno razdoblje. Sve govori da bi postupak protiv Radoševića mogao završiti u zastari, i to zbog nepostojanja konkretnih dokaza.

Prosvjednici ispred teatra: Kršćanski Splite, buni se! Ova predstava izruguje sve što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto!​

Pogledajte kontroverznu scenu iz Frljićeve predstave koja je cijeli Split digla na noge

Oliver Frljić: Ni sam ne znam koliko sam prijetnji smrću primio, ovo je samo 'križ na U'


Splitsko-dalmatinska policija teretila ga je u optužnom prijedlogu da je na naročito drzak način narušavao javni red i mir, i to tako što je kupio ulaznicu i ušao u kazalište zajedno s još 18 osoba, te je glasno pjevao i galamio, čime je spriječio glumce da započnu s izvođenjem predstave. Radoševićev je dodatni krimen i to što je, prema navodima policije, cijelo vrijeme stajao na nogama, snimao i fotografirao istomišljenike i ostalu publiku, te je u jednom trenutku zatvorenom šakom dignutom u zrak pozivao da glasnije pjevaju i viču. Kada su ga zbog svega upozorili redari, Radošević je počeo još snažnije galamiti i pjevati, navodilo se u optužnom prijedlogu i tražilo kaznu od 1200 kuna.

Sagradio 'čardak ni na nebu ni na zemlji' i priznaje da je bespravan: Vjerovao sam u Ževrnjine priče o bazenima, akvaparku... Zašto i ja ne bih bio poduzetnik?!

Postoji razlog zašto je takva: vlasnik bizarne dugopoljske građevine odgovorio nam je na pitanje koje svih najviše zanima

Radošević, inače po profesiji fotograf, branio se da se u kazalištu našao u ulozi snimatelja, ali da se više ne sjeća je li zapjevao s ostatkom publike. Policijske je tvrdnje poljuljao navod o stisnutoj šaci i visoko podignutoj ruci.

– To uopće nisam bio ja, nego moj stranački kolega Grgo Jelavić. Ja sam čak i snimio tu fotografiju. Osim toga, odgledao sam cijelu predstavu i nisam izišao s ostalima. Očito je da su me prijavili iz inercije i da sada to ne mogu sada dokazati, čega je svjesna i sutkinja – kazao nam je Radošević nakon ročišta na Prekršajnom sudu.

On se jedini od prijavljenih branio sam.

– Čitav niz odvjetnika htio me je besplatno zastupati, a javili su se i neki svećenici s ponudom za pomoć. Svima sam zahvalio jer sam želio sam obraniti Isusa Krista da ga više ne proganjaju – veli Radošević.

Prije njega, svih 18 prijavljenih završilo je s presudama i novčanim kaznama. Najgore je prošao predsjednik splitskog HSP-a Ivica Vladava, zajedno s HOS-ovcem Markom Skejom označen kao kolovođa skupine, kojemu je određena kazna od 500 kuna i podmirenje troškova postupka od 150 kuna.

Neki iz iste skupine odlučili su ignorirati presudu. Tako stranački tajnik Grgo Jelavić nije želio primiti prekršajno rješenje od 300 kuna, nego je ono izvješeno na oglasnoj ploči suda.

– Problem se pojavio kad sam išao registrirati privatni automobil. Rekli su mi da imam neplaćenu kaznu i pokazalo se da se radi o ovoj zbog remećenja javnog reda i mira. Morao sam je platiti inače mi ne bi produžili registraciju vozila – potužio nam se Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:40