StoryEditorOCM
Dalmacija'demografija' važnija od specijalizacije

Muke šefa Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Nedostaje nam radiologa jer se naše specijalizantice udaju i rađaju

17. veljače 2018. - 16:58

Problem radiologa pri Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije opće je poznat. DZ SD ima ukupno 13 rendgena na kojima radi šest radiologa, a trebalo bi ih biti 13. No, od 13 radiologa, koliko ih je DZ nekad imao, šest ih je otišlo u mirovinu, a jedan je radiolog, nažalost, preminuo.
Ne pomaže Domu zdravlja puno ni činjenica da su još 2012., znajući da će im kolege radiolozi ići u mirovinu, na specijalizaciju iz radiologije poslali sedam mladih liječnica, od kojih ni jedna do danas nije počela s radom u DZ-u.

Prebjeg

– Jedna specijalizantica koja je dobila specijalizaciju iz radiologije preko DZ-a, nakon dvije godine te iste specijalizacije koju smo mi financirali "pobjegla" je u KBC Split i tamo nastavila specijalizaciju. S njom vodimo sudski spor zbog činjenica da smo joj mi financirali specijalizaciju, ali i zbog činjenice da smo izgubili dragocjeno vrijeme. Ostale kolegice koje su dobile specijalizaciju istodobno kao i ovaj "prebjeg" još nisu završile jer su se u međuvremenu poudale, više puta ostajale trudne i rodile i na taj način "produžile" vrijeme specijaliziranja na neodređeni broj godina. Kada će one završiti svoje specijalizacije, to ne zna ni David Copperfield, a kamoli Dragomir Petric. No, jedno zasigurno znam, ako su na specijalizacije išle 2012. godine, a jesu, do danas su već morale završiti i postati specijalisti – kazuje dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.
Izgleda da je demografska obnova važnija od specijalizacije.
– Apsolutno kao građanin RH podržavam demografsku obnovu u Hrvatskoj i potrebu da se što više djece rađa u Lijepoj našoj. No, kao ravnatelj DZ-a sam istodobno zabrinut jer sam odgovoran za funkcioniranje Doma zdravlja i organiziranje službe, a bez potrebnoga kadra vrlo teško je službu organizirati i zbog toga imamo velike probleme. Odnosno, građani su nezadovoljni, a mi smo nemoćni išta napraviti. Ne možemo uzeti ni zamjenu jer na tržištu rada u RH nema nezaposlenih radiologa – kazuje dr. Petric.

Nema obveze

S druge strane, dr. Petric i ne zna tko će se od ovih koji su otišli na specijalizacije uopće i vratiti raditi u DZ.
– Mi ih kao financijeri njihove specijalizacije ne možemo obvezati ni na koji način da nakon završene specijalizacije moraju određeno vrijeme, kao što je nekad bio slučaj, odraditi kod nas, recimo pet ili deset godina. Odnedavno oni tu svoju obvezu mogu otkupiti, i to po "diskontnim" cijenama. Jer ako jedna specijalizacija od pet godina košta oko milijun kuna, a košta, bilo bi logično da oni u slučaju otkupa specijalizacije ustanovi koja ih šalje na specijalizaciju moraju isplatiti ukupni iznos koji su dobili za specijalizaciju, odnosno koji su do trenutka otkupa potrošili. No, oni ne moraju nakon završene specijalizacije vratiti Domu zdravlja milijun kuna, nego "svoju slobodu" mogu otkupiti za 250 tisuća kuna, što je smiješno. Sada zamislite koliko ustanova koja financira specijalizacije za sedam specijalizanata može imati minusa ako svi oni žele otkupiti "slobodu" – zaključuje dr. Petric.

 


Na mamografiju se čeka osam mjeseci, osim u hitnom slučaju
Naše sugrađanke, koje su se više puta javljale u redakciju našeg lista, najviše je zanimalo kada se mogu upisati u DZ za mamografiju i kada će doći na red.
– Ako se upišu danas za mamografiju, termin za redoviti pregled će dobiti u rujnu ove godine. No, ako postoji sumnja u tumor dojke, takva će pacijentica biti pregledana odmah – kazuje dr. Petric.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:45