StoryEditorOCM
Dalmacijaraste kuća U PITVAMA

Arhitekt Katičić protivi se projektu na Hvaru: Kuvajćani grade bez dozvole, objekt zaklanja sunce našim vrtovima; Druga strana tvrdi: Napada nas jer ga investitor nije angažirao

6. travnja 2018. - 12:41
'Građevina je strano tijelo u području pod preventivnom zaštitom, a zaklanja osunčanje mojeg i susjednih vrtova', kaže Katičić

U mjestu Pitvama na otoku Hvaru, tvrtka "Lulwah" iz Jelse, kako tvrdi Ratko Katičić, diplomirani inženjer arhitekture, gradi stambeni objekt bez pravovaljane građevinske dozvole.

Prema njegovim riječima, kuća se podiže prema zastarjelom dokumentu, izdanom 2005. godine, a vlasnici ulagačke tvrtke, registrirane za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili onima uzetim u zakup, jesu Kuvajćani Lulwah Kh Alkhaled i Nawaf Albahar.

Na tim parcelama u Pitvama u međuvremenu je, dodaje naš sugovornik, triput mijenjan vlasnik, a sadašnji objekt po tlocrtu i etažama nije sukladan spomenutoj dozvoli što je izdana na rok valjanosti od "tri plus tri" godine.

– Građevina je strano tijelo u području pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture, a zaklanja osunčanje mojeg i susjednih vrtova. Početkom ožujka obratio sam se Građevinskoj inspekciji i zahtijevao izlazak inspektora na gradilište kako bi se na licu mjesta utvrdile sve relevantne činjenice i potom poduzele zakonom predviđene mjere prema investitoru – naglašava dipl. ing. Katičić.

Budući da je naš sugovornik dobio potvrdu da je njegov zahtjev zaprimljen i proslijeđen područnoj inspekcijskoj jedinici u Splitu, provjerili smo što je po predmetu poduzeto.

– Kontrola izvođenja radova je u tijeku. Dosadašnji radovi izvedeni su u skladu s projektnom dokumentacijom. Po okončanju inspekcijskog postupka moći ćemo dati više informacija – odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva.

Budući da ulagači s Bliskog istoka trenutačno nisu na Hvaru, dodatne informacije potražili smo kod njihova pravnog zastupnika, odvjetnika Branka Bunčuge iz Jelse.

– U cijelosti su netočni navodi gospodina Katičića u vezi s izgradnjom nekretnine u Pitvama od strane tvrtke "Lulwah". Građevinska dozvola je pravomoćna i nije zastarjela, odnosno prestala vrijediti, budući da je gradnja započeta u roku od dvije godine od njezine pravomoćnosti. Promjena investitora i nastavak gradnje su, u skladu sa zakonom, uredno prijavljeni građevinskoj inspekciji, inspekciji rada i Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje u Hvaru, te se gradnja odvija u skladu sa zakonom i u skladu s građevinskom dozvolom – naglasio je Bunčuga.

Prema njegovim riječima, dipl. ing. Katičić nije susjed nekretnini na kojoj se obavljaju radovi i zgrada mu sasvim sigurno ne zaklanja sunce.

– Prema iskazu moje stranke, razlozi ovog neosnovanog napada leže u činjenici što investitor nije angažirao Katičića koji mu je nudio svoje usluge kao arhitekt – dodao je odvjetnik.

I u ovom slučaju, poput niza sličnih, imamo dva lica iste priče, a tko je doista u pravu, ipak ćemo doznati tek nakon okončanja inspekcijskog postupka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:34