StoryEditorOCM
DalmacijaSUDAR TITANA

Dikonja u svom prvom nastupu razbio Razbijača: pogledajte kako je to izgledalo na 25. seoskoj olimpijadi i borbi bikova u Radošiću

28. svibnja 2018. - 01:26
radosic_bikijada36-270518

Bik Dikonja je šampion jubilarne "Seoske olimpijade i borbe bikova" koja se po 25. put održala na terenima Bik Commerca u Radošiću u Eko-etno selu Škopljanci. Šestogodišnji "rogonja" težak 830 kilograma nakon kvalifikacijski borbi, pa okršaja u polufinalu, u završnom finalnom meču pred više od deset tisuća gledatelja "razbio" je Razbijača, i tako svoj premijerni nastup u ovoj zelenoj areni okrunio – pobjedom.

- Nadali smo se tituli jer je naš Dikonja, naša dika, odličan borac. Ima već dosta borbi i preko dvadeset pobjeda – s ponosom nam je, češkajući bika ispod vrata, kazivao 18-godišnji Josip Pavković iz Imotskog vlasnik ove prelijepe životinje, inače student veterine, koji je zajedno sa svojim kumovima i doveo Dikonju u Radošić na bikijadu.

- Mi smo vam kumovi iz Rakitnog, iz Doline ljubavi, Verdić commerce, a našeg Dikonju bi svaki ljubitelj bikova želio imati u svojoj staji – uglas nam hvale ovogodišnjeg šampiona trener 21-godišnji Dario Dumanić i jedan od "kumova" Ante Radanović.

Stvarno mogu momci i "kumovi" biti prezadovoljni nastupom svog ljubimca, budući je u finalnom dvoboju svladao Razbijača, sazdanog od 840 kilograma mase mesa i mišića.

- Razbijač ima sedam godina, a i njemu se ovdje nastup u Radošiću piše po prvi puta – zbori nam 25-godišnji Ante Ribičić, nećak vlasnika Razbijača poznatog Josipa Ribičića Kumana, ugostitelja i mesara, te organizatora borbe bikova u Šestanovcu.

A ova dva ljepotana sa rogovima bola su se u konkurenciji ukupno 16 bikova: Garči, Zvizdan, Zeko, Šaronja, Zečo, Gregor, Zekonja, Lasta, Brokva, Peronja, Benko, Garac, Pirgo, Ljuban, koji su istrčali u zeleni ring pred publiku željnu guranja, bodenja, nagurivanja s rogovima, utrkivanja.

Bilo je i lijenih...

Bilo je i čekanja da uopće bikovi i započnu s borbom, otkucavanja minuta od strane sudaca, ali i vriska gledatelja uz gromoglasan pljesak koji su nagrađivali svaki potez ovih impresivnih životinja. Neki su bikovi napuštali arenu bez "sudara" glava u glavu s protivnikom, drugi su protrčali do publike načičkanu uz i na ogradu, te u trenu "ljudsku masu" pokretali u sigurniju zonu. Neke bikove na borbu nije pokrenulo ni udaranje trenera, ili pak njihovo maženje. Bik kao bik - odlučio se ne boriti i tko mu što može...

Uglavnom zabava i uživanje u srazu tih rogatih životinja, trajala je tijekom cijele nedjelje, a oni koji nisu htjeli pratiti događanja u areni jer im je bila odveć okrutna, imali su osigurnu zabavu u brojnim nadmetanjima u sklopu "Seoske olimpijade", gdje se nastavila tradicija starih sportova: potezanja konopa, bacanja kamena s ramena, obaranje ruku i za žene i muškarce, borbi na gredi, skok u dalj...

I sve to uz bogatu gastronomsku ponudu, odnosno svima najzanimljiviju mesnu trpezu – na ražnju pečena janjetina ili odojak, ali i prigodnog sajma na kojem se moglo naći za svakog ponešto. I za one najmlađe, te nešto starije koji su doma mogli ponijeti i "izdiljane" od drveta bančiće, drveno posuđe i alate, suknene čarape...

Junaci Radošića

KAMENA S RAMENA (bacao se kamen težak 16 kilograma): 1. Ivan Penava, Posušje 10 metara, 2. Zdravko Tubić, Vrbovec, 9,10 m, 3. Tomislav Ugljar, Brčko, 9 m;
BORBA NA GREDI: 1. Ivan Penava, Posušje, 2. Luka Šaškor, Čišla, Zdravko Tubić, Vrbovec;
OBARANJE RUKU ZA ŽENE: 1. Matea Ajduković, Karakašica, 2. Katica Solovski, Vinkovci;
OBARANJE RUKU ZA MUŠKARCE: 1. Josip Poleš, Košute, 2. Ivan Parčina, Kladnjice, 3. Ivan Čarić, Sinj;
SKOK U DALJ: 1. Bože Lozan, Kaštela, 2,90 metara, 2. Ivan Čarić, Sinj, 2,80 m, 3. Josip Boljić, Kaštela, 2,70 m;
POTEZANJE KONOPA: 1. Prigrade, Zadarska županija, 2. Dubrava, Šibensko-kninska županija, 3. Puši miši, ekipa vlasnika bikova iz Hercegovine.
Ujedno pohvala Anti Mediću, koji je pješke do Škopljanaca došao iz Segeta Donjeg i sudjelovao u svim disciplinama u čast svom ocu koji je obožavao ove tradicijske sportove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:08