StoryEditorOCM
Dalmacijavisoka desnica

Hrvatski državljani uhićeni na Bleiburškom polju još nisu pušteni na slobodu, a poznati dugopoljski HDZ-ovac pred suca će tek 29. lipnja

29. svibnja 2018. - 13:52
Nakon uhićenja Anđelko Bosančić je najprije tvrdio da nije koristio Hitlerov pozdrav, ali je naposljetku sve priznao

Ni jedan od šestorice hrvatskih državljana uhićenih na Bleiburškom polju zbog korištenja nacističkih pozdrava i simbola u ponedjeljak nije pušten na slobodu.

Iako se prvotno 28. svibnja spominjao kao njihov "dan D", u međuvremenu je jednom od njih odbijena žalba na pritvor, što je ujedno bila poruka i drugima što bi se dogodilo s njima da su posegnuli za istim pravnim lijekom.

Osim toga, drugi pritvoreni iz skupine odrekao se prava na žalbu na podignutu optužnicu i praktički priznao svoju krivnju. Taj njegov čin objašnjen je željom za ubrzanjem postupka, odnosno nadom da bi sve moglo završiti novčanom kaznom.

Dugopoljski HDZ-ovac priznao sve i pokajao se, njegov odvjetnik otkriva što ga čeka u Austriji: 'Pred saveznim pravosuđem ovo je u razini ubojstva ili oružane pljačke...'

U ponedjeljak nam je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu rečeno da su trojici od šestorice Hrvata već određeni datumi početka suđenja. Radi se o 19., odnosno 29. lipnja, dok će za ostale to biti definirano naknadno. Iako u prvom odgovoru nije naveden identitet optuženih na koje se odnosi ove termini, kasnije nam je službeno potvrđeno da će pred suca 29. lipnja izići Anđelko Bosančić.

Riječ je o poznatom dugopoljskom HDZ-ovcu i bivšem vijećniku u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. On je na komemoraciju u Austriju putovao kao član općinskog izaslanstva, u kojemu su još bili aktualni predsjednik lokalnog HDZ-a i bivši župan Zlatko Ževrnja, kao i poznati dugopoljski poduzetnik Ljubo Marasović.

Prema onome što su nam oni ranije rekli, Bosančić se u jednom trenutku pridružio jednoj raspjevanoj skupini hodočasnika. Okidač za visoko podignutu desnicu u zraku bila mu je Žankova pjesma "Od stoljeća sedmog", ali ga je uočio policijski inspektor Ferster i odmah ga izolirao.

Nakon uhićenja Bosančić je najprije tvrdio da nije koristio Hitlerov pozdrav, ali kad su ga suočili s inspektorovim navodima, predomislio se i opravdavao se da je demokrat, član HDZ-a i da "ništa loše nije mislio". Također je spomenuo da mu je Općina Dugopolje platila put, što je kasnije izazvalo dosta pitanja i objašnjenje načelnika Perice Bosančića da takvu praksu imaju već godinama kad su u pitanju aktualni i bivši dužnosnici.

Bosančić je u Austriji dobio branitelja po službenoj dužnosti, a riječ je o dr. Thomasu Romauchu. U prvim danima nakon uhićenja pokušao je svoga branjenika, koji ima zdravstvenih problema, izbaviti iz pritvora i omogućiti mu da izlazak pred suca čeka u hotelu ili nekom drugom smještaju u Klagenfurtu, ali nije mu udovoljeno.

– Da su to odobrili Bosančiću, morali bi posljedično i petorici ostalih – objasnio nam je austrijski odvjetnik.

Djelatnik Veleposlanstva posjetio uhićene

Djelatnik Veleposlanstva RH u Beču posjetio je u četvrtak uhićene hrvatske državljane, ali oni nisu iskazali potrebu za prisutnošću našeg diplomatskog osoblja na jučerašnjem saslušanju, poručeno nam je iz MVEP-a. 

Ministarstvo je sukladno svojim ovlastima hrvatskim državljanima putem Veleposlanstva RH u Beču pružilo svu konzularnu pomoć i nastavit će ju pružati i dalje, te je u redovitom kontaktu sa članovima njihovih obitelji, još su naveli sa Zrinjevca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:02