StoryEditorOCM
Dalmacijaskandalozno stanje

Najlakše je pričati o demografiji i obećavati: tko je odgovoran što 55 posto djece Imotskog i ove godine neće imati mjesta u vrtiću?

17. lipnja 2018. - 00:25
iStock-520624040

Najlakše je pričati o demografiji, obećavati i prozivati, tražiti krivca, no tko je odgovoran što 55 posto djece Imotskog i ove godine neće imati mjesta u vrtiću?

Upravo taj odgovor tražit će danas na prosvjedu pred gradskom upravom nezadovoljni roditelji mališana, od kojih je 87 ostalo neupisano, odnosno više od pola. Kako je vidljivo na web-stranici "Dječjeg vrtića Imotski" prijavljeno je 170 djece za mjesto ili u vrtiću ili u jaslicama, od čega je 12 prijava "otpalo" zbog neispunjenja zadanih uvjeta, pa se od 158 valjanih prijava, njih 71 upisalo, a većih broj, njih 87 ostalo je neupisano.

Kako se nedostatak mjesta za imotske mališane u predškolskim ustanovama ponavlja iz godine u godinu (i lani je 50 djece ostalo bez mogućnosti sudjelovanja u ovom odgojnom programu), mnogi od roditelja bit će prinuđeni pronaći rješenje preko – granice. "Prekobrojne" mališane će tako u rujnu svakodnevno iz Imotskog voziti preko državne granice, do 15 kilometara udaljenog Posušja gdje mjesta u vrtićima ima. Bez obzira što je to mjesto u drugoj državi, izvan granica Europske unije. U državi u kojoj ti isti roditelji nikakve poreze ne plaćaju!

- Žalosno je što je isti dan kada je izašla lista sa 87 neupisane djece u jaslice i vrtiće, objavljen natječaj Ministarstva poljoprivrede od čak milijardu kuna za ruralne krajeve, od čega je 450 milijuna kuna namijenjeno upravo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju vrtića. Plan je izgraditi sto vrtića, što u stopostotnom iznosu financira Europska unija. A mi u Imotskom imamo zapuštenih javnih prostora, no nitko ne "uzima" novac da ih uredi i napravi vrtić te osigura mjesto za naše mališane - s čuđenjem nam situaciju u Imotskom komentira Mate Rebić, županijski vijećnik Mosta nezavisnih lista, pa sve prisnažuje i listom upisane, odnosno onom dužom listom neupisane djece.

- Znači više od 50 posto imotskih mališana dobilo je odbijenice, za njih nema mjesta! Neka gradske, županijske i državne vlasti pojasne roditeljima i djeci zašto se nisu potrudile napraviti projekt i aplicirati na ovaj europski natječaj?
Odgovor na to pitanje potražili smo od gradonačelnika Ivana Budalića, kojem istječe prva godina četverogodišnjeg mandata:

- Upravo smo bili u Zagrebu kod ministraTomislava Tolušića zbog naša dva goruća problema: plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištima te gradnje vrtića. Imamo problem, to svi vidimo, jer nemamo dovoljno mjesta za naše mališane. Zgrada vrtića u Imotskom izgrađena je 80-ih godina, baš ćemo ovo ljeto obnavljati i krovište, a brzo rješenje neupisane djece je uređenje dodatnog prostora u našoj podružnici u Vinjanima Donjim. Do rujna ćemo tako osigurati mjesta za još dvije grupe djece, ukupno njih 40 - najavljuje "smanjenje" broja neupisanih mališana poteštat Budalić, kao i gradnju nove zgrade vrtića:

- Srećom grad ima svoje zemljište za izgradnju novog vrtića. Imamo dvije lokacije baš u gradu, no neću vam o točnom lokalitetu, dok se ne odluči na kojem ćemo sutra i graditi vrtić. Naravno da ćemo sredstva tražiti iz dostupnih mjera putem ministarstava.

A zašto već godinama nema mjesta u jaslicama i vrtićima u matičnom u Imotskom, pa podružnicama u Vinjanima Donjim i Prološcu što sve spada pod ustanovu "Dječji vrtić Imotski" doznali smo od ravnatelja Dražena Markote, koji već 20 godina "ravna" vrtićem.

- Nemamo dovoljno kapaciteta pod jedan, a pod dva moramo sve uskladiti s elementima pedagoškog standarda i ne smijemo više djece imati u grupama od propisanih. Imamo mjesta za tristo mališana i to je to. Od toga 36 mjesta u jaslicama, koje su jedine na području imotskog kraja. U našem gradu je dupkom pun i privatni vrtić, interesa ima više od mogućnosti - doznajemo od čelnog čovjeka ustanove koja skrbi o djeci, a sa svojih 44 zaposlena obavlja svoj posao: organizacija rada u zadanim uvjetima.

Pa će pokušati, u dogovorima s roditeljima, oformiti od rujna još dvije skupine djece u poslijepodnevnim smjenama. No konkretno rješenje za ovaj konstantan broj prekobrojne djece je izgradnja novog vrtića ili proširenje postojećeg, za što već imaju idejni projekt.

- Projekt vrijedan 4 milijuna kuna je za proširenje naše zgrade u Imotskom, gdje je planirana i gradnja novog modula. Osigurali bi mjesta za 60 djece, te osam novih radnih mjesta.

Hoće li se sve to moći realizirati do nove pedagoške godine 2019.-2020. godine veliko je pitanje, jer svi znamo kako se kod nas više vremena "potroši" na javne nabave, brojne natječaje, periode za žalbe,... nego na samu gradnju.
No i s tom izgradnjom opet sva djeca ne bi našla mjesto u jaslicama i vrtiću.
Pa će se roditelji, kao i prethodnih godina, snalaziti kako znaju. Baka-servisa u obitelji je sve manje jer žene rade sve duže, te majke i očevi brigu o svojim mališanima moraju prepustiti nekome drugome. Kamo sreće da to bude odgojna-pedagoška ustanova gdje dijete ima određeni pedagoški program, uz druženje sa svojim vršnjacima. Drugo rješenje je pronaći "tetu-čuvalicu" no prepreka ovom izboru je za roditelje prvo iznos za plaćanje koji je veći nego u vrtiću, a drugi - manjak broja teta koje čuvaju djecu. I one su napustile Hrvatsku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:24