StoryEditorOCM
Dalmacijaistraga u tijeku

Sramota u Vrgorcu: pod okriljem noći uništena spomen ploča fra Karlu Ćulumu kojeg su ubili ustaše, a čiju su obnovu građani sami platili

Piše Branko Radonić
17. lipnja 2018. - 14:37
BR. Uništena ploča fra Karlu Ćulumu 17.6.2018 (2).JPG

U noći na nedjelju 17. lipnja, a pod okriljem mraka, nepoznati počinitelj ili počinitelji uništili su nedavno obnovljenu ploču podignutu u spomen na zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma kojega su 1943. godine pogubile ustaše. Zasad nije poznato kojim je predmetom ploča uništena, ali komadi ploče su pali ispred postolja smještenog s vanjske strane zavojanskog groblja, nedaleko župne crkve Male Gospe.

Originalna ploča, a koju je zavojanski SUBNOR podignuo u čast Ćulumu 1961. godine oštećena je prošle zime oštrim predmetom, ali su mještani Zavojana vrlo brzo prikupili tri tisuće kuna i podigli novu, ali s identičnim tekstom kao na staroj. Inicijator te akcije, mještanin Marko Pivac rekao nam je tada da je novac začas prikupljen i da je ostalo viška čime će se obnoviti slova na spomeniku palim borcima u centru Zavojana.

Nova ploča je uskoro i podignuta, ali je na nju prije nekoliko dana bilo zalijepljeno više papira kojima je bio skriven originalni tekst, da bi sa subote na nedjelju konačno bila i uništena.

Na prijavu zločina stigla su i dva službenika Policijske postaje Vrgorac koji u trenucima pisanja ovoga teksta vrše kriminalističko istraživanje. Mještani Zavojana s kojima smo razgovarali kažu nam da su vijest o ovom nemilom činu, osim policiji prijavili i Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u Zagrebu i Udruzi antifašista grada Vrgorca.

Kažu da će se obratiti i pojedinim saborskim zastupnicima i institucijama kako bi se konačno otkrio počinitelj koji je ranije oštetio, a sad uništio ploču. Na mjesto uništene, ponovno će biti postavljena nova ploča, a tad je planiran i prosvjedni zbor mještana kako bi šira javnost upoznala s opetovanim vandalizmom na sjećanje na fra Ćuluma. Naime, i ranija vandaliziranja su bila prijavljivana, policija je izlazila na teren, ali počinitelj nije pronađen.

Prema arhivskim dokumentima talijanske, ustaške i partizanske strane, zavojanski župnik fra Karlo Ćulum ubijen je 25. svibnja 1943. od ustaša. U spomen na stradalog župnika, a smatrajući ga svojim ratnim suradnikom, zavojanski SUBNOR je davne 1961. godine podignuo spomen-ploču na vanjskom zidu mjesnog groblja, nedaleko župne crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:15