StoryEditorOCM
Dalmacijanastavak trakavice

Sinj ostaje bez europskih milijuna: gradske vlasti debelo kasne s važnim projektom, a vjerojatno će morati plaćati i penale!

25. lipnja 2018. - 10:04

Okončana je višemjesečna trakavica sinjske gradske vlasti oko javnog natječaja za izbor izvođača radova na izgradnji Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem (zatvorena jahaonica).

Riječ je o dijelu EU-ova projekta "Sinj u sridu" za koji je lokalna vlast s partnerima iz Bruxellesa dobila nepovratnih 58 milijuna kuna. Gradonačelnica Kristina Križanac presjekla je gordijski čvor koji je sama svezala u zajednici sa svojim najbližim suradnicina.

U dokumentu koji je ugledao svijetlo dana, a naslovljen je na datum 11. lipnja, prva žena Sinja potpisala je odluku da se objavljeno nadmetanje za izgradnju jahaonice - poništava. Križanac je u obrazloženju navela da je procijenjena vrijednost radova bila 18,505.889 kuna, a taj iznos su premašila sva četiri ponuditelja, i to u rasponu od 704.151 kunu do 7,8 milijuna kuna.

Takvu odluku gradonačelnici su predložili članovi novog sastava stručnog povjerenstva koje je Križanac imenovala sa zadaćom da ponovno pregledaju i ocijene sve pristigle ponude. Oni su to napravili i o pregledu sastavili zapisnik 11. lipnja, istoga dana kada je sinjska čelnica donijela odluku o poništenju javnog natječaja.

Zanimljivo je da jedan od trojice članova stručnog povjernstva nije potpisao spomenuti zapisnik. Tim činom je privremeno "ohlađena" afera oko izbora najskuplje ponude za izgradnju zatvorene jahaonice kroz postupak tijekom čijeg su se trajanja mijenjali uvjeti, a hoće li se ponovno rasplamsati ovisit će o raspletu cijele priče.

Kao prvo, moguće je da će se na odluku gradonačelnice Križanac netko od nezadovoljnih ponuditelja žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Drugo, ako se nitko ne bude žalio, za očekivati je da će gradska uprava raspisati novi javni natječaj za izbor izvođača radova na objektu sufinanciranom EU-ovim novcem. Uz nadu da sinjska vlast u tom postupku neće ponavljati dosadašnje (ne)namjerne greške.

I treće, ujedno i najvažnije, cijeli projekt "Sinj u sridu" trebao je biti okončan do kraja prve polovice ove godine. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje EU-ovih projekata (SAFU) na zahtjev Sinjana je na tešku muku prolongirala taj rok do 31. prosinca.

Rok za izgradnju Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem bio je 10 mjeseci. Čak i kada bi se jahaonica danas počela graditi, produženi rok završetka debelo bi se probio. A hoće li i kada početi radovi, još je nepoznato.

U takvim okolnostima vrlo je izgledno da Sinjani neće uspjeti utrošiti svih 58 milijuna kuna koliko im je bespovratno odobreno iz EU-ovih fondova, a još je izglednije da bi mogli snositi financijske sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:33