StoryEditorOCM
Dalmacijaplaninarili izvan staze

Novi slučaj 'šlapa na Biokovu': Poljak zapeo na strmini, spasio ga HGSS

Piše PSD
27. lipnja 2018. - 13:34
IMG_3012.JPG

U utorak u 12,05 sati preko Centa 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore - Čaklje na planinarenje gdje ne postoji nikakva planinarska staza, javljaju iz HGSS-a. 

Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli u 12,40 sati na predjelu Stupica na nadmorskoj visinu od  420 metara.  

Od dvoje turista jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomičan ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu.

Nakon spusta i pristupa unesrećenom, utvrđeno je da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. 

Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć "momčadskog potega" u 12,50 sati izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor.

Akcija je završena u 13,32 sata kada su se spašavatelji vratili u bazu.

Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista sa opasnostima u planinama i neurbanim prostorima, ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje na žalost u dosta slučajeva završavaju sa tragičnim posljedicama. 

Ova je priča sa sretnim ishodom i treći slučaj spašavanja turista u japankama na Biokovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:02