StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki interes

Kreće veliki projekt izgradnje POS-ovih stanova: u Solinu će ih se graditi 70, a u Trogiru čak 100

Piše Mia Sesartić, Gordana Dragan
12. srpnja 2018. - 11:21
Lokacija budućih POS-ovih stanova u Ulici solinske mladeži s koje će biti uklonjena postojeća trgovina

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, zajedno s gradonačelnikom Solina Daliborom Ninčevićem, suradnicima i direktorom APN-a Slavkom Čukeljom, obišao je mjesto na kojemu će se graditi 17 solinskih stanova iz programa poticane stanogradnje.

Riječ je o lokaciji u Svetome Kaju istočno od stambeno-poslovnog objekta u kojem se nalaze prostorije mjesnog odbora, a gradnja bi trebala početi sredinom iduće godine. Prema ministrovim riječima, cijena stambenih kvadrata u budućim stanovima u Svetom Kaju izgrađenima po programu POS-a definirat će se nakon provedbe natječaja.

Budući da je veliki interes i u Solinu za POS-ove stanove, Grad priprema i drugu lokaciju.

- Radi se o četiri tisuće metara četvornih gradskog zemljišta uz Ulicu Ilijin potok na kojemu se planira graditi 50-ak stanova. U fazi smo rješavanja pristupne prometnice za tu parcelu – kazao je Ninčević.

- Do sada je po POS modelu izgrađeno oko 8 tisuća stambenih jedinica za koje je izdvojeno oko 4 milijarde kuna, a zbog velike potražnje u cijeloj Hrvatskoj, neprestano iznalazimo nove lokacije za stanove POS-a, pa tako i u gradu Solinu već razmišljamo o trećoj lokaciji na kojoj postoji mogućnost realizacije ovog programa - kazao je ministar, na što je gradonačelnik Ninčević dodao kako se prema novom Zakonu o državnoj imovini otvara mogućnost još jedne lokacije. Riječ je o 9 tisuća metara četvornih zemljišta na području Mrtvenice u Svetom Kaju. Vjerujem da će nadležno Ministarstvo imati razumijevanja i upravo za ove potrebe dodijeliti Gradu spomenuto zemljište – zaključio je gradonačelnik.

Nakon Solina ministar je posjetio i Trogir te se sastao s gradonačelnikom Antom Bilićem i njegovim zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom. Pohvalio je njihovu inicijativu da se pokrene projekt POS-ovih stanova.

- Ministarstvo graditeljstva s APN-om odradit će sve ono što se dogovorilo i pripremilo kako bi u Trogiru već za godinu-dvije bilo izgrađeno čak stotinjak stanova za mlade obitelji. Imamo jednu lokaciju za koju još čekamo imovinskopravno rješenje, te još jednu novu lokaciju koju mi je predstavio gradonačelnik. Radi se o projektu POS Plano gdje već postoji infrastruktura, gdje je zemljište osigurano i idemo raditi, počevši od projektiranja, a onda izgradnje POS-ovih stanova - poručio je ministar.

- Stambena zgrada ovakvog tipa desetljećima nije izgrađena u Trogiru. Prije nekoliko godina provedena je anketa o interesu za tim projektom na koju se javilo više od stotinu obitelji. Nažalost, na lokaciji u Naselju (bivša škverska zgrada) nisu riješeni imovinskopravni odnosi i projekt je stao. Imajući na umu velik interes mladih te u namjeri da ih zadržimo u rodnom gradu, odlučili smo priču o POS-ovim stanovima dovršiti uz pomoć spomenutog ministarstva - izjavio je gradonačelnik Bilić i podsjetio na alternativnu lokaciju za tu namjenu u Planom, gdje Grad ima svoju parcelu od 10.000 kvadrata koju je spreman staviti u funkciju. Na njoj bi trebalo izgraditi pristupnu cestu dugu stotinjak metara.

- Već je pokrenuta procedura ishođenja lokacijske dozvole za pristupnu cestu te je u izradi parcelizacija zemljišta koja će se nastaviti nakon ljeta. I jedno i drugo trebalo bi biti gotovo do kraja godine. Do kraja mjeseca Grad će ponoviti javni poziv da vidimo je li broj od 102 zainteresirana isti kao 2013. godine kada je provedena anketa ili je možda veći - pojasnio je pročelnik za društvene djelatnosti Frane Žižak.

Dodao je kako će se anketni upitnik objaviti na stranici Grada na kojoj će se nalaziti i sve važne informacije vezane za taj projekt.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:12