StoryEditorOCM
Dalmacijau središtu pakla

Panika, strah i herojstvo: prošla je godina od velikog požara koji je progutao splitsku okolicu, a jedna fotografija kataklizme obišla je sve svjetske medije

17. srpnja 2018. - 17:02
FOTO_4

U nogometnom požaru veselja kojim su "vatreni" iz Rusije "potpalili" Hrvatsku zamalo je ispod radara prošlo sjećanje na godišnjicu lanjskog nezapamćenog ognja koji je zahvatio Mosor i uvukao se u splitska predgrađa.

Događaj je to koji je, za razliku od onog na nogometnom terenu, prestravio građane Splita i Dalmacije, a fotografije plamenih jezika, nagorenih kuća i automobila, spaljenih maslinika i vinograda, šumskih obronaka i spašavanja stanovništva obišle su svijet. Požar se domigoljio u noći 16. na 17. srpnja s područja Tugara, prošao preko Srinjina do Žrnovnice, preko brda Perun sišao do Podstrane, Mravinaca i Strožanca, u međuvremenu zahvatio Sitno Donje i Gornje na zapadnim obroncima Mosora, na koncu dosegao istočna splitska naselja Dračevac, Mejaše i Kilu, ali i smetlište na Karepovcu.

Prizori su bili kataklizmički; mosorska mjesta našla su se u samom središtu pakla, a Split je zakrio gusti dimni oblak. U pomoć vatrogascima priskočili su građani, organizirali su se Hajdukovi navijači, svi su bili na nogama te strašne noći.

Jadran Babić


Mjesecima nije pala ni kap kiše i sve je gorjelo kao zaliveno napalmom, jaka bura onemogućavala je intervenciju kanadera sve do prednoć kad su obavili nekoliko letova, ali nedovoljno za onoliku stihiju.

Split i okolica doživljavali su trenutke panike, straha i herojstva četiristotinjak gasitelja i nebrojenih civila, a Spaladium Arena i studentski domovi pripremali su se za evakuaciju stanovništva... Tek 18. srpnja ujutro požar je stavljen pod kontrolu, a kad se razišao dim, vidjele su se posljedice katastrofe. Stres i nervoza imali su i popratne učinke; ministar obrane Damir Krstičević dao je ostavku koju je poslije povukao, a građani Splita okupili su se na prosvjedu nezadovoljni reakcijom i koordinacijom nadležnih službi.

U požaru je izgorjelo oko 4,5 tisuća hektara borove šume, makije i poljoprivrednih površina, nekoliko kuća i desetak automobila, a pravim čudom osim lakših ozljeda nije bilo većih ljudskih žrtava! Prošla godina ostat će zapamćena po strašnim požarnim rekordima u hrvatskom priobalju; zabilježeno je 41.145 požara koji su zahvatili 86.558 hektara, što je dvostruko više od dotad vodeće 2012. kad je izgorjelo 41.405 hektara površine!

 

 


Splitski požar "zaslužan" je i za formiranje Situacijskog operativnog središta u Divuljama, suvremenog centra osnovanog odlukom Vlade iz kojeg se koordinira sa svim službama koje sudjeluju u prevenciji i gašenju požara, nadzire se stanje na požarištima te osigurava pomoć i podrška na terenu.

S nekoliko aktivnih protagonista lanjskog požara prisjetili smo se dana ponosa i strave na splitskom području.
Dražen Glavina, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije, i danas smatra kako su glavni problem bili nemogući vremenski uvjeti, posložio se niz nesretnih okolnosti koje su gašenje učinile nemogućim.

- Nakon godine dana prođe mi kroz glavu što se sve moglo dogoditi i sjetim se našeg obilaska vatrene linije na dan kad je požar stavljen pod kontrolu i sreće što su spašeni ljudski životi i važni objekti. To na kraju svega ostaje najvažnije. Taj je požar bio i velika lekcija, pokrenuo je puno stvari, osnovano je Operativno središte u Divuljama, nabavljaju se nova vozila, ojačavaju javne vatrogasne postrojbe i DVD-ovi, probijaju novi protupožarni putevi, Hrvatske šume saniraju opožareno područje – nabraja zapovjednik Glavina, napominjući kako dalmatinski vatrogasci i ovog ljeta imaju stotine intervencija manjeg opsega koje ne dopiru do šire javnosti, a ne treba zaboraviti da je požarna sezona na vrhuncu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u to je vrijeme bio na požarištu, razvlačio vatrogasne cijevi i sa županim Blaženkom Bobanom spašavao starce.

Opara napominje kako je Split ojačao svoju javnu vatrogasnu postrojbu, a u Vili Dalmaciji pod Marjanom izgrađen je dislocirani objekt za vatrogasce koji čuvaju splitsku šumu.

Prizor iz žrnovničkoga kanjona Vilar nakon požara objavili su svjetski mediji: usred spaljene površine ostao je netaknuti otočić, maslinik s kamp-kućicom pčelara i maslinara Nikše Barbarića.

 

 

 


- Nažalost, u danima nakon požara propale su masline koje su prvih dana izgledale spašene, ipak ih je oprljila ogromna temperatura. Posjekao sam ih i pustile su mladice, tako da sam s te strane zadovoljan. Štetu sam prijavio, ali ništa nisam dobio, a i ne očekujem kad čujem koliko je sitna naknada. Trava je prekrila požarište, već se polako i suši, a niču jasen i hrastići, borova još nema na vidiku – izvijestio je Nikša.

 

 

 


Pave Gruica iz Sitnog Gornjeg sjeća se velike tragedije i neizvjesnosti, njihovo se mjesto našlo doslovno u "fumaru" vatre, dima i čađe.

- Fala Bogu što smo se spasili bez žrtava i ne daj Bože da se ponovi. Iz sve one nesriće dogodilo se barem nešto dobro, ove godine će uz nastojanje gradonačelnika Andre Krstulovića i uz pomoć mještana na opožarenom lokalitetu Bašća biti izvedena dramska premijera Splitskog ljeta, grčka drama "Orestija" i vidjet ćete da je to mjesto s najljepšim pogledom u Dalmaciji. Što se tiče opožarenih površina, načinjene su procjene, za izgorjele voćke i maslinike određena nam je smiješno niska naknada, ali ni nju nismo dobili. Ljudi sami obnjavljaju. Kad krene pošumljavanje, bili bismo sretni da se opet ne sadi bor kako se ne bi uzalud trošili novci, a mi za par godina upali u istu nevolju – zaključuje Pave.

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:42