StoryEditorOCM
Dalmacijatko bi odolio?

Učenici navalili na srednju školu u Bolu, najviše ih stiglo iz Slavonije: evo koja je tajna uspjeha i čime su oduševili i roditelje i djecu

13. kolovoza 2018. - 09:42

Besplatan smještaj, besplatna prehrana, učeničke stipendije, osigurana praksa i posao za turističke smjerove, laptop ili tablet, sunce, more, otok, Bol na Braču... Pa tko bi tome odolio?!

Sjećate se primamljive ponude koju je oglasila Srednja škola "Bol", o čemu smo i sami pisali na ovim stranicama. E, pa uspjela je, kao što se moglo očekivati.

- Je, prezadovoljni smo odazivom učenika i njihovih roditelja. Jako puno ljudi nas je zvalo, raspitivalo se, a na koncu smo upisali 47 prvaša, među kojima je 10 kuhara, 10 konobara, 15 turističko-hotelijerskih komercijalista i 12 učenika opće gimnazije. Ma, više nego što smo očekivali. Inače je kvota za ova dva potonja smjera po 20 učenika, ali nikad nismo došli do te brojke, tako da smo s ovim rezultatima zaista prezadovoljni - veli nam Sani Bodlović, ravnateljica ove škole koja je uspješno provela pravu promotivnu kampanju o kojoj se čulo nadaleko.

 

Proslijedili su brošure osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj, a preko interneta širili su svoju ponudu, želeći privući učenike iz unutrašnjosti kako bi dugoročno osigurali turistički kadar. Škola inače školuje kuhare i konobare u sklopu trogodišnjeg strukovnog programa, te gimnazijalce i turističko-hotelijerske komercijaliste kroz četverogodišnji strukovni program.

Školovanje u Bolu ima niz prednosti – svi učenici koji su ispunili uvjete za učenički dom imaju besplatan smještaj i prehranu, a troškove će financirati Općina Bol.

Budući kuhari i konobari imaju pravo na punu stipendiju od 1200 kuna mjesečno, koju im osigurava hotelsko poduzeće "Hoteli Zlatni rat", dio "Bluesun Hotela", kompanije u vlasništvu Jake Andabaka. Ti hoteli osiguravaju učenicima i praksu te, što je najvažnije, zaposlenje i smještaj tijekom školovanja u ljetnim mjesecima, ali i nakon završenog školovanja.

Oni učenici koji upišu program za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na željene studijske programe. Ako ne žele nastaviti obrazovanje, i njih čeka posao i smještaj u nekom od bolskih hotela.
- U naš novi dom upisano je 27 učenika, od kojih je tek dvoje iz udaljenih bračkih općina, a ostali dolaze iz čitave Hrvatske, mahom Slavonije. Uoči upisa dolazila su nam djeca s roditeljima vidjeti sredinu, školu i dom, te su svi redom bili oduševljeni. Uvjeti su odlični, dom uredan, a more blizu. Dođite nam na jesen vidjeti kako su se snašli - poziva nas ravnateljica.

Novoupisani učenici na korištenje dobit će novi laptop ili tablet, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima. Čeka ih život u maloj prijateljskoj zajednici, u razredima s manjim brojem učenika, što jamči kvalitetu pedagoškog rada, boravak i školovanje u prekrasnom okolišu mora i borova, te osiguran potreban mir za učenje, zapravo idealni uvjeti. Na njima je da iskoriste ovu sjajnu priliku.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:54