StoryEditorOCM
DalmacijaSUHOMESNATA 'OFENZIVA'

Dalmatinska pečenica će do kraja godine dobiti zaštitu Bruxellesa, očekuje se i veća cijena ove delicije

13. kolovoza 2018. - 10:56

Nakon drniškog i dalmatinskog pršuta te dalmatinske pancete koji su već ostvarili ili su pred dobivanjem statusa proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla od Europske unije, red je došao i na dalmatinsku pečenicu.

Udruga drniški pršut nedavno je uputila u pripadajuću proceduru Ministarstva poljoprivrede zahtjev stavljanja dalmatinske pečenice pod oznaku proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla s očekivanjem, kako nam je kazao predsjednik udruge Zvonimir Marin, da će oznaka biti dobivena do kraja ove godine.

- Zatim će Ministarstvo poljoprivrede, ako usvoji naš prijedlog, pokrenuti proceduru zaštite za dalmatinsku pečenicu na razini Europske unije. Tu su nam očekivanja velika, očekujemo rast tržišta, izvoza i proizvodnje, zbog čega smo sve ovo i pokrenuli - govori Marin, čija je udruga istovjetan postupak već provela za drniški pršut.

Pečenica je izvan Dalmacije možda manje poznata delicija od glasovitog pršuta, a u spomenutom zahtjevu Udruge proizvođača drniškog pršuta pečenica označava proizvod od rashlađenog ili smrznutog dugog leđnog svinjskog mišića koji se na tržište stavlja kao trajni suhomesnati proizvod bez kosti.

120 kuna za kilo

- Želimo zaštiti dalmatinsku pečenicu kao autohtoni proizvod, odnosno samu tehhnologiju odvajanja mesa, pripreme, obrade i stavljanja na tržište. Na ovaj način štitimo okus, aromu, izgled i druga svojstva pečenice. Jednom rječju, cilj je osigurati kvalitetu proizvoda, zaštititi interese proizvođača koji rade prema izvornoj proceduri, spriječiti nelojalnu konkurenciju i osigurati plasman na jedinstveno europsko tržište - ističe Zvonimir Marin.

Oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla, među ostalim, znači da se dalmatinska pečenica više neće smjeti proizvoditi izvan četiri dalmatinske županije te da će se strogo kontrolirati svaki proizvod koji nosi taj naziv. U proceduri Ministarstva poljoprivrede i Europske unije treba dokazati da između prostora na kojem se priprema proizvod i njegovih karakteristika postoji izravna veza te da se on ne može pripremati u drugačijem podneblju i prema drugačijoj tradiciji.

Pitanje koje se često postavlja u ovakvim prilikama je da li i meso od kojeg se pravi pečenica mora biti od svinje uzgojene na istome prostoru za koji važi zaštita?

- Ne, oznaka zaštićenog zemljiopisnog podrijetla ne obuhvaća podrijetlo uzgoja životinje, jer bi to onda bila oznaka izvornog podrijetla proizvoda što je sasvim drugačija procedura - pojašnjava Marin u ime udruge koja obuhvaća 15 proizvođača, uglavnom iz drniškog kraja.

Jedna od posljedica dobivanja oznake zaštićenog proizvoda dalmatinske pečenice, mogla bi biti i veća cijena te delicije.

Proizvodna cijena pečenice, kako su nam kazali u drniškoj udruzi, je oko 80 kuna za kilogram, dok u maloprodaji postiže cijenu od 120 kuna za kilogram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:59