StoryEditorOCM
DalmacijaNova destinacija

Imotski turizam niže uspjehe: probijen lanjski rekord

25. kolovoza 2018. - 22:30

Prije deset godina, točnije krajem 2008., podaci iz Turističke zajednice grada Imotskog o broju noćenja, posebno onih stranih gostiju, na području grada i Imotske krajine bili su zapanjujući.

Tada je broj noćenja bio nešto veći od pet tisuća. Bijaše to rekordna turistička godina. Deset godina poslije, točnije u srijedu 22. kolovoza, prema službenim podacima Turističke zajednice, ostvareno je 58 tisuća noćenja, čime je premašen broj cijele lanjske 2017. koja je također bila rekordna s 57.950 noćenja.

Do kraja ove kalendarske godine turistički djelatnici Imotskog predviđaju da bi se ta brojka mogla zaustaviti negdje na 70 tisuća noćenja. Od toga je više od 90 posto stranih.

Možda su ove brojke nekim poznatim turističkim destinacijama na našoj jadranskoj obali i smiješne, no one su za Imotski i Imotsku krajinu fantastične jer se u samo deset godina broj noćenja povećao za 65 tisuća.

Trenutačno je u gradu Imotskom i Imotskoj krajini evidentirano oko 1100 gostiju koji se odmaraju u 220 kuća za odmor. Devedeset i pet posto njih ima bazen i popratne rekreacijske sadržaje, vanjske sportske terene, markirane biciklističke i pješačke staze.

Najveći broj gostiju u Imotski dolazi iz Njemačke, potom Poljske, Engleske, Francuske, a domaći gosti tek su na petome mjestu. Prije deset godina noćenja domaćih gostiju iznosila su 90 posto, a ove godine samo deset posto.

Ovdje je vrijedno napomenuti da se broj francuskih turista povećao za tri puta više od prošle godine. Zahvaliti je to i izvrsnoj televizijskoj promidžbi imotskog Modrog, a posebno Crvenog jezera, nakon što je poznati francuski ronilac Frederic Swierczynski prvi zaronio na njegovo dno u dubinu od 235 metara. Treba napomenuti da već početkom rujna kreće s radom međunarodna stručna istraživačka ekspedicija u Crveno jezero kako bi se doznale tajne flore i faune toga kraškog bisera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:02