StoryEditorOCM
Dalmacijamunja udarila u stablo

Požar na Palmižani došao blizu kuća, mještanka svjedočila drami: Plamen se strašno brzo širio, vatrogasci su imali problem...; Konobar iz obližnjeg restorana: Kanaderi su stigli kada je sve bilo gotovo!

Piše K. M. B.
26. kolovoza 2018. - 18:44

Požar je lokaliziran nešto iza 15 sati, a izgorjela su dva hektara makije i borove šume na predjelu Perna na Palmižani. U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca i dva kanadera, a vatra je došla na 100 metara od kuća – saznajemo od Nikole Škare, zapovjednika DVD Hvar i prvog čovjeka protupožarne zaštite otoka.

Vatra na Palmižani je buknula nakon što je oko 14 sati munja udarila u stablo u borovoj šumi te se plamen proširio. Na palmižanu je odmah otišlo 17 vatrogasaca iz Hvara i tri broda nautičkog centra. Ubrzo je dan zahtjev za pomoć zračnih snaga te je na teren došlo još vatrogasaca.

- To se jako brzo rasplamsalo, ali se kanader nije mogao dignuti zbog vjetra. Strašno brzo se plamen širio od Marine prema restoranu Baccus. Mještani su također sudjelovali u gašenju, a požar se približavao kućama. Palo je nešto malo kiše, ali je brzo prestala tako da nije ugasila plamen. Mislim da je vatrogascima bio problem jer im crijeva za vodu nisu mogla doći do mora – ispričala nam je uzbuđena mještanka.

Jako nezadovoljan akcijom gašenja Marko Petričević, konobar iz restorana u uvali ispod predjela Perna ispričao nam je:

- Gasilo je vatru 150 do 200 zaposlenika restorana iz uvale te stanovnici privatnih kuća. Koristili smo maslinove grane. Ja sam vidio samo desetak vatrogasaca. Kanaderi su došli točno u 15,40 sati kada je sve bilo gotovo! - ogorčen je mladi konobar.

Oko 15,30 sati se radilo na gašenju i dodatnoj sanaciji požara. I nakon potpunog gašenja plamena za vatrogasne snage posao neće biti gotov jer će ostati dežurati na požarištu cijelu noć, kazao nam je zapovjednik Škare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:30