StoryEditorOCM
Dalmacijasvi ključni datumi

U Splitsko-dalmatinskoj županiji konačno odgođen početak nastave; Donosimo kalendar školske godine s popisom svih praznika za školarce

29. kolovoza 2018. - 16:34
pocetak_skole6-070915

Umjesto 3. rujna, nastava u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije počinje 10. rujna, sukladno odobrenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, a na zahtjev Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Kako su kazali iz Županije, odgoda nastave tražena je s obzirom na učestale sastanke nekih ravnatelja škola, osobito na otocima. Njihovo je mišljenje da je do sada nastava počinjala rano, pa je zatražena i podržana odgoda početka nastave.

Tako su konačno uvažene kritike roditelja, učenika i turističke struke, koji su godinama upozoravali kako je zbog turista i vrućina suludo da nastava u Dalmaciji počinje istovremeno kada i učenicima u kontinentalnim predjelima Hrvatske.

Slijedom odgode, zimski odmor za učenike osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji započet će 24. prosinca 2018. i trajat će do 4. siječnja 2019. godine. Ostalim učenicima u Hrvatskoj prvo polugodište traje od 3. rujna do 21. prosinca 2018. godine, dok im drugo polugodište počinje 14. siječnja 2019. godine.

Kalendar u punoj rezoluciji pogledajte OVDJE.

Proljetni odmor svih učenika počinje 18. travnja, a završava 26. travnja te nastava počinje 29. travnja.

Škola završava 14. lipnja, a za učenike završnih razreda srednje škole nastava traje do 22. svibnja.

Za one koje zanima koji datumi se mogu spajati i tako sebi priskrbiti koji dan više odmora, kazat ćemo da do kraja prvog polugodišta, učenike tradicionalno očekuju barem dva slobodna dana, koji su se kao i mnoge stvari u kalendarskoj godini jako dobro posložile.

Naime, Dan neovisnosti koji se obilježava 8. listopada pada u ponedjeljak, što će donijeti trodnevan odmor, računamo li i uvijek neradne subotu i nedjelju.

Prvi studenoga također je tradicionalno slobodan jer se tada obilježava blagdan Svih svetih. Pošto ove godine padaju u četvrtak, vrlo lako bi se moglo dogoditi spajanje s petkom, odnosno Dušnim danom.

Ključni datumi

3./10. rujna – početak školske godine (učenici Splitsko-dalmatinske županije počinju 10. rujna)

24. prosinca – početak zimskih praznika

7./14. siječnja – početak drugog polugodišta (učenici Splitsko-dalmatinske županije počinju 7. siječnja)

18. – 26. travnja – proljetni praznici; nastava započinje u ponedjeljak, 29. travnja

22. svibnja – kraj školske godine za maturante

14. lipnja – kraj školske godine za sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:30