StoryEditorOCM
Dalmacijazaprešić kao opomena

Nakon 15 godina političari konačno rekli 'da' financiranju ekipe koja spašava živote; Načelnik općine Tučepi: Prije 20 godina gliser mi je raskidao pluća...

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
6. rujna 2018. - 18:46

Prije 15 godina prvi su put u tada još "živom" makarskom rodilištu zaplakali današnji srednjoškolci. U tih 15 godina mobiteli, čija uporaba tada nije bila ni blizu kao danas raširena, postajali su sve manji i manji, dok se njihova površina nije ponovno počela povećavati. Zuckerberg je izbacio Facebook, koji je danas istim tim mladima teški "passe" jer ga je odavno zamijenio Instagram, a prije 15 godina kao društvene mreže i dalje su im služila kvartovska igrališta i zidići.

Krucijalno pitanje koje iste te mlade danas muči jest – imate li brzi Wi-Fi. Puno se, dakle, toga promijenilo u tih 15 godina, ali u lokalnom zdravstvu, uz konstantnu putanju prema dnu, neke su stvari uvijek iste. Jedna od dijagnoza bolesnog makarskog zdravstva koje se sve ovo vrijeme spominju i koje su konstanta jest – nepostojanje hitnog tima T2 izvan turističke sezone. Ambiciozniji šefovi Hitne već dugo govore o tome kako se može dogoditi nesreća ako tim T1 ode na teren.

Došlo im do mozga

I napokon, nakon tih 15 godina u kojima su tehnologije uznapredovale do neslućenih granica, svijest o potrebi toga famoznog tima T2, naime tima koji spašava život, doprla je do političara. Nakon 15 godina isticanja potrebe za tim drugim timom i nakon što su pojedini liječnici romantici političare s vremena na vrijeme povlačili za rukav kako bi im ukazali na potrebu sufinanciranja, napokon imamo sretnu vijest. Načelnici općina zajedno s Gradom Makarska složili su se da će financirati drugi tim izvan sezone!

Tako će Grad Makarska izdvojiti čak pola milijuna kuna, Općina Podgora, po svemu sudeći, 200 tisuća, Općina Tučepi će ih također pratiti, a financijsku je pomoć obećala i Općina Brela. Jedino Baška Voda nije dio ove priče, ali oni su već stvorili uvjete za ambulantu i riješili su tim T2 tijekom sezone, koji je doduše financirala Županija.

Međutim, nakon sredine rujna taj tim više nije na raspolaganju, jer nije ni ušao u mrežu, pa spada u nadstandard koji plaća ili ne plaća lokalna samouprava. Vijest je to koja je iznimno značajna za Makarsko primorje jer je ovo prvi put da je dogovor glatko postignut, i to na određeni način "usput".

Naime, najprije je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić sam pozvao dr. Matu Kasala, šefa Hitne pomoći, predlažući jedan sastanak i nudeći pola milijuna kuna iz proračuna. Doduše, Kasalo je još ranije apelirao na aktualnu gradsku vlast, ali na sreću im nije toliko dugo trebalo kao prethodnicima, a sasvim sigurno na pozitivni ishod je utjecala i smrt mladića u Zaprešiću, koja je, nažalost na tragični način, upozorila na sve manjkavosti sustava i deficit medicinskih timova.

Potom je Općina Podgora potaknula na jednom sastanku, održanom povodom posve druge teme, a kojemu je nazočio i ministar Goran Marić, načelnike iz drugih općina na financijsku pomoć hitnoj službi. Tada su svoje povijesno "da" rekli i načelnik Ante Čobrnić i Ante Miličić, a sufinanciranje je obećao i breljanski načelnik Stipe Ursić. Sve se to izdogađalo u svega nekoliko dana, što pokazuje da gdje ima volje, ima i načina.

Na potezu je Vijeće

Dakako, i Ursić i Čobrnić ističu kako prije svega treba definirati iznose, koji, s obzirom da su poveći, moraju čekati amenovanje na Općinskom vijeću. No nitko od njih ne sumnja u podršku ostalih vijećnika, ne samo iz redova vlasti, nego i oporbenih.

Stipe Ursić kaže kako oni već neko vrijeme imaju namjere oko uređenja ambulante na Kričku, a dopise s molbom da im se to omogući, uz najave o sufinanciranju tima hitne službe, slali su i samome ministru.

– Na koncu je to odobreno Baškoj Vodi, što pozdravljamo jer nije važno gdje je, nego je važno da imamo na raspolaganju ambulantu i hitnu službu. Svakako, ovu inicijativu treba podržati bez ikakve dileme, jer smo uostalom i sami prepoznali problem – kazao je Ursić.

Ante Čobrnić kaže kako bi on osobno najradije da je na raspolaganju i više timova, no slaže se da su bolje dva nego jedan, što je zimi, nažalost, stvarnost. A zima, kako smo pisali u prošlom broju, unatoč tisućama gostiju koji tada i dalje borave na ovom području, počinje već 15. rujna.

– Prije 20 godina gliser mi je raskidao pluća i da nije odmah došla hitna služba s liječnikom i defibriliratorom, ne bih danas bio živ. Tako da, ako mene osobno pitate, svakako sam za kvalitetniji sustav hitne službe i podržat ćemo ovu inicijativu – kazao je Čobrnić, napominjući kako, međutim, sve treba prije ići na Gradsko vijeće.

Ante Miličić, načelnik općine Podgora, kazao je kako će uslijediti sastanci načelnika na kojima će se definirati tko će s koliko participirati, a čini se da je neki preliminarni prijedlog da općine sudjeluju s oko 200 tisuća kuna. Općina Gradac nije ni uključena jer već raspolažu timom T2.

Dr. Mate Kasalo: Zdravlje i sigurnost su nam na prvom mjestu

Voditelj makarske Hitne dr. Mate Kasalo ima razloga za barem nakratko odahnuti jer su ključni akteri izrekli sudbonosno "da", premda tek sada slijedi drugi, operativni dio posla.

– Pozdravljam združenu suradnju načelnika općina Makarskog primorja na prepoznavanju bitnosti službe koja obavlja odgovornu i zahtjevnu zadaću kao što je spašavanje ljudskih života, akceptirajući time činjenicu da su zdravlje i sigurnost građana, ali i naših turista, preduvjet socijalnog i gospodarskog blagostanja – komentirao je Kasalo, koji se u ovoj situaciji pokazao kao očigledno dobar "menadžer", kojemu je pošlo za rukom animirati političare koje je obično lakše "upaliti" s pričama o komunalnim investicijama nego zdravstvu. 

Pohvalio je Kasalo i Hloverku Novak Srzić, direktoricu TZ-a, zbog podrške inicijativi hitne službe Makarska u potrebi edukacije iznajmljivača vještinama BLS "Osnovnog održavanja života".

– Time su pokazali da su svjesni kako Makarska i Makarsko primorje trebaju biti još sigurnija turistička destinacija, a sama edukacija pokazuje da se uvažava činjenica da je u srčanom zastoju i životno ugroženoj situaciji svaka minuta bitna – zaključio je Kasalo.

Podsjetimo da tim T2 stoji oko 1,2 milijuna kuna, a reagirati treba što prije jer, kako smo rekli, očito smo suglasni kako ne želimo da nam računanje vremena prema standardima resornog ministarstva, a koji kažu da nam je dovoljan jedan jedini tim od Gradca do Brela od 15. rujna do 15. lipnja, kroji živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:23