StoryEditorOCM
DalmacijaIN MEMORIAM

Umro je Špiro Žižić, uzor svim naraštajima solinskih kulturnjaka

5. rujna 2018. - 11:55

Umra je Špiro!

Ta se tužna vijest jučer ujutro brzo proširila Solinom, posebno oko svih onih koji su bili vezani za Dom kulture "Zvonimir" ili bilo koju kulturnu djelatnost u našem gradu. Jer kada bi u Solinu rekli: "Idem do Špira!", to je bilo dovoljno da bi vaš sugovornik znao da idete u Dom, imate dogovor oko priređivanja kakve izložbe, predstavljanja knjige, predstave, manifestacije...

Špiro je bio tu za razgovor, sugestiju ili podršku.

Iako je Špiro od Nove godine bio u mirovini, a i duže vrijeme je već bolovao, uvijek je, kažu njegovi dugogodišnji kolege, volio znati što ima novoga u kulturnom životu njegova grada.

Špiro Žižić je u vremenima početka Domovinskog rata bio jedan od utemeljitelja ustanove Doma kulture "Zvonimir", a kasnije i Javne ustanove u kulturi "Zvonimir", preko koje su realizirani brojni kulturni projekti.

Među njima je i pokretanje bogate izdavačke djelatnosti i biblioteke s više od stotinu izdanih naslova, pokretanje mjesečnika Solinska kronika 1994. godine, koja je pred izlaskom 289. broja.

Veliki poduhvat je i izdavanje znanstvenog časopisa "Tusculum", koji je proteklih deset godina otkako izlazi iznjedrio niz znanstvenih radova vezanih za solinske kulturne teme, bogatu povijesnu i arheološku baštinu.

Špiro Žižić je kao dugogodišnji ravnatelj Doma "Zvonimir" zaslužan i za pokretanje Restauratorsko-konzervatorske radionice, manifestacije "Solinskog kulturnog ljeta", te žive izložbene i galerijske djelatnosti koja je okrunjena postavom "Salona Divina" – odljevima najljepših salonitanskih spomenika, te stalnim postavom radova naših solinskih slikara Joze Kljakovića, Vjekoslava i Dalibora Paraća, koji su svojim djelima zadužili cijelu hrvatsku kulturnu javnost.

Upravo zbog svega toga, zbog svog dugogodišnjeg rada i doprinosa solinskoj kulturi, Špiro Žižić je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Grada Solina.

U prilog tome su i riječi sadašnjeg ravnatelja Javne ustanove u kulturi "Zvonimir" Tonćija Ćićerića:

"Špiro Žižić svojim je radom ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu grada Solina, čime je zadužio buduće generacije solinskih kulturnjaka i umjetnika, ali i svih onih Solinjana koji imaju senzibilitet za bogato solinsko kulturno naslijeđe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:48