StoryEditorOCM
DalmacijaŽUPANIJA SPREMNA, čeka se MINISTARSTVO

Čak 44 doktora uskoro odlaze u mirovinu, tko će nas liječiti? Nedostaje oko 75 posto novca za specijalizacije, a jedno usavršavanje košta milijun kuna

6. rujna 2018. - 09:31

Ako svi u našoj županiji žele da regionalni Dom zdravlja i u sljedećim godinama nastavi normalno raditi, odnosno barem ovako kao do sada, onda se toj županijskoj medicinskoj ustanovi moraju osigurati 44 specijalizacije.

Kako doznajemo, za pet godina u mirovinu će otići 44 liječnika koji rade u sustavu Doma zdravlja na različitim lokalitetima u srednjoj Dalmaciji.

– U siječnju smo pisali plan za ovu godinu i uvidom u naše knjige "izvukli" smo 44 imena liječnika koji za pet godina odlaze u mirovinu. U taj broj ulaze pedijatri, ginekolozi i internisti, a najviše ima liječnika opće medicine. Dakle, sve te nove specijalizacije trebaju nam da bi Dom zdravlja zadržao postojeće stanje usluga, a ne da bi poboljšao takvu situaciju. Naravno da bi nam na mnogim mjestima gdje je jedan liječnik trebao još jedan radi poboljšanja usluge, ali za sada o tome ne možemo i ne smijemo razmišljati – tvrdi dr. Dragomir Petric, v.d. ravnatelja županijske ustanove.

Za spomenute specijalizacije potrebna su i znatna financijska sredstva, napominje naš sugovornik.

– Za sva ta liječnička usavršavanja potrebna su nam 44 milijuna kuna. Plan specijalizacija uputili smo ministru zdravstva i on se suglasio s time. Sada "samo" treba pronaći sredstva. Razgovarao sam i sa županom Blaženkom Bobanom, koji je, kao i uvijek, obećao pomoć. Svjesni smo da od europskih fondova ne možemo dobiti novac za ove specijalizacije, jer smo iz tog izvora dobili sredstva za 28 lanjskih specijalizanata koji su počeli svoje usavršavanje u veljači ove godine. Dakle, moramo se okrenuti drugom modelu financiranja – kaže dr. Petric.

Župan Blaženko Boban potvrđuje da će regionalna vlast pomoći s financiranjem.

– Već smo obavili neke razgovore s gradonačelnicima i načelnicima u našoj županiji, a još ćemo razgovarati. Naravno da ćemo pomoći Domu zdravlja, jer je to za dobrobit svih naših stanovnika. Krajem listopada imat ćemo još jedan sastanak i mogu reći da će sredstva za 10 do 12 specijalizacija, što je iznos od 10 do 12 milijuna kuna, biti osigurana u 2019. godini – ističe župan.

Dakle, kada Županija osigura svoj dio financijskog kolača, ostaje još da se riješi 32 do 34 specijalizacije. Hoće li sa svoje strane "potegnuti" država preko Ministarstva zdravstva?

– Bit ćemo u kontaktu sa Županijom splitsko-dalmatinskom, koja je osnivač i vlasnik Doma zdravlja, i razmotrit ćemo svaku situaciju, odnosno vidjet ćemo u kolikoj mjeri država može pomoći kako bi ta institucija dobila željene specijalizacije – kaže resorni ministar prof. dr. Milan Kujundžić.

Ako se spomenuti ukupni iznos potreban za specijalizacije ne osigura u predstojećem razdoblju, zdravstvena zaštita u najvećoj dalmatinskoj županiji bit će za pet godina kudikamo lošija nego što je sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:50