StoryEditorOCM
DalmacijaNAPOKON SIGURNIJE

Pločnik koji će se graditi pet dana čekali 10 godina!?

20. rujna 2018. - 14:58
Slučaj iz Brnaza mogao bi se opisati samo dvjema riječima - hrvatska posla

Tvrtka "Hrvatske ceste", prisiljena rješenjem Ministarstva prometa, napokon je počela obnovu prije desetak godina porušenog pločnika uz državnu cestu Sinj-Trilj u Brnazama, kod zaseoka Klarići.

Uz tu prometnicu, još prije 30-ak godina, mještani Brnaza izgradili su pješački prostor, a novac su osiguravali samodoprinosom zaposlenih i umirovljenika. Prije desetak godina na tom lokalitetu jedan poduzetnik počeo je graditi benzinsku postaju, ali već poslije obavljanja prvih zemljanih radova odustao je od planiranog poslovnog projekta.

Sve što je taj investitor uspio napraviti jest rušenje dotadašnjeg pločnika u duljini od 200 metara, a to je bio ključni potez koji je pješacima, ali i drugim sudionicima u prometu jamčio koliku-toliku sigurnost na vrlo frekventnoj cesti. Već godinama mještani tog dijela Brnaza zahtijevali su da im se nogostup vrati u ranije stanje, ali su na njihove zahtjeve ostajali gluhi u gradskoj vlasti Sinja i u "Hrvatskim cestama".

No, Brnažanin Filip Klarić Kukuz, gradski vijećnik s Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića, bio je uporan i trud mu se isplatio. Nakon što je u više navrata na sjednicama sinjskog parlamenta isticao ovaj problem i zahtijevao od gradske izvršne vlasti da ustraje kod državne infrastrukturne tvrtke u rješavanju kritične pješačke zone, stanje je pokrenuto s mrtve točke na način da je Ministarstvo prometa naložilo "Hrvatskim cestama" da pločnik vrate u prvobitno stanje u roku od 90 dana.

Kad se ni to nije dogodilo, vijećnik Klarić Kukuz je dopisom zatražio od nacionalne kompanije da ga pisanim putem obavijeste zašto se oglušuju o rješenje resornog ministarstva i tako svjesno dovode u pitanje sigurnost svih sudionika u prometu. Odgovor iz Zagreba ponovno je izostao, ali su na lice mjesta stigli - graditelji.

Iz sinjske Nadcestarije koja djeluje u sustavu tvrtke "Županijske ceste Split", zadužene za održavanje te prometnice, najavili su da će pločnik u Brnazama biti vraćen u prvobitno stanje u samo pet radnih dana. Hrvatska posla, reklo bi se, za ono što se može izgraditi u samo pet dana trebalo je - cijelo desetljeće.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:21