StoryEditorOCM
Dalmacijasvačanost u marini

Kaštela dobila bazen i jedriličarski centar: Novi Rogošići plivat će u Gomilici

Piše Jakov ŽarkoANTE ČIZMIĆ/HANZA MEDIA
20. rujna 2018. - 15:37

Prvi kaštelanski bazen u novije vrijeme, dužine 25 metara, koji je dobio ime po proslavljenom plivačkom maratoncu Veljku Rogošiću, u srijedu je svečano otvoren u Kaštel Gomilici u nazočnosti investitora projekta Joška Berketa te županijskih i gradskih čelnika.

Uz novi sportski objekt, koji je na raspolaganju svim građanima Kaštela, ali i članovima plivačkih klubova iz grada i okolice, otvoren je i novi jedriličarski centar u koji su se uselili članovi matičnog kluba "Marina Kaštela".

Namijenjen za svakodnevne treninge natjecatelja u klasi optimist, prostor je opremljen velikim hangarom, svlačionicama i sanitarnim prostorijama, a budući da je prikladan za održavanje velikih regata, očekuje se da će Kaštela u dogledno vrijeme ugošćivati sportaše iz cijelog svijeta.

Ulaganje u izgradnju bazena, jedriličarskog doma i šetnice koja povezuje ta dva objekta vrijedno je više od 7 milijuna eura, a bivši poteštat Joško Berket najavljuje da na ovome neće stati.

– Ovo je veliki dan za naš grad, jer će ovi objekti imati javnu namjenu. Sve ovo što vidite u cijeloj Marini Kaštela je vlasništvo države jer je to javni prostor. Očekujemo uskoro da nam dođu sva četiri splitska plivačka kluba zbog renoviranja bazena na Poljudu, dok su naši sportaši već započeli s treninzima. Svjetska prvenstva u jedrenju nisu upitna, a gdje ćete bolje reklame od takvih događanja. Kroz ova dva projekta zaposlili smo oko 35 ljudi, u cijeloj Marini Kaštela izvan sezone radi oko 350 ljudi, a ljeti više od 600 – ustvrdio je Berket.

Na naš upit je li ovim objektima upotpunjen nautički kompleks ili se planira izgradnja dodatnih sadržaja, vlasnik je za naš list otkrio da je u planu još i izgradnja hotela ispod kojega će u podrumu biti izgrađena velika dvorana za rukomet i odbojku.

– Izgradnja, nazovimo ga sportskog hotela, je stvar koja je neophodna uz sve sadašnje sadržaje. Na kraju krajeva, to je predviđeno i GUP-om – dodao je Berket.

Župan Blaženko Boban naglasio je da će ostvareni i najavljeni projekti imati iznimnu važnost za razvoj turizma, ali i za ljude koji žive u Kaštelima.

– Ovo je lijepi dokaz da poduzetnik koji je poslovno stasao u svom gradu danas tom istom gradu vraća na neki način, ulagajući u ovakve sadržaje – kazao je Boban.

Dr. Veljko Rogošić, sin plivačke legende iz Kaštel Lukšića, kazao je da je imenovanje gradskog bazena po njegovu ocu dirnulo cijelu obitelj.

– Josip Berket imao je viziju, a njegovo dugogodišnje prijateljstvo s našom obitelji dovelo je do ovog rezultata. Ovaj čin produžuje djelo mog oca te utječe na djecu da se približe plivanju, usmjere prema pozitivnim stvarima, jer Kaštela imaju potencijala. Sve to me neizmjerno veseli – naglasio je naš sugovornik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:21