StoryEditorOCM
DalmacijaMjesni odbori

Četiri godine bezvlašća u Vrgorcu: Praniću ne odgovaraju izbori, ovako ne treba ulagati u sela

1. listopada 2018. - 01:25

Vrgorac je posljednjih nekoliko godina bio grad izbora, no u cijeloj priči postoji jedan zanimljiv podatak, pomalo možda i apsurdan.

Uskoro će se navršiti osam godina od kada su stanovnici Vrgoračke krajine posljednji put birali "glavare" svojih sela i članove vijeća mjesnih odbora. Građani su za svoje lokalne predstavnike mogli glasati u studenome 2010. godine, a mandat izabranima istekao je u studenome 2014. godine. Od tada, gotovo četiri godine, svih 27 mjesnih odbora nema svoju upravu.

HDZ je 2010. pobijedio u 12 mjesnih odbora, SDP u devet, četiri su pripala nezavisnim kandidatima, a jedan HSP-u dr. Ante Starčević, dok vlast nije formirana u Kozičkim Poljicima. U međuvremenu su se dogodile i velike promjene na gradskoj političkoj sceni, HDZ je sišao s vlasti, a na pozornicu se popela Nezavisna lista mladih (NLM) s gradonačelnikom Antom Pranićem.

Više od dvije godine NLM je na vlasti u neformalnoj koaliciji sa SDP-om, ali još nema naznaka kad bi se izbori za mjesne odbore mogli provesti iako je Gradsko vijeće prošle godine donijelo odluku za provođenje izbora. Zašto oni nisu do danas provedeni, kome to (ne) odgovara i trpe li stanovnici brojnih mjesta zbog toga, pokušali smo doznati od vrgoračkih političara i čelnika mjesnih odbora iz različitih političkih opcija.

- Jednostavan je razlog - to gradskoj vlasti, odnosno gradonačelniku Praniću odgovara, jer nema pritiska čelnika mjesnih odbora da se nešto radi u selima. Evo, otkad je on došao na vlast nije kuna uložena u Ravču, a slična je situacija, koliko čujem, i u drugim mjestima - kaže Gojko Trlin, dugogodišnji SDP-ov predsjednik Mjesnog odbora Ravča i bivši gradski vijećnik.
Slično razmišlja i Rudolf Grljušić, bivši HDZ-ov gradonačelnik i aktualni vijećnik. Na naše pitanje zašto njegova stranka nije organizirala izbore za lokalna vijeća, jer su imali čelnog čovjeka grada u trenutku isteka mandata vijeća mjesnih odbora i još 14 mjeseci nakon toga, naš sugovornik odgovara:

- Izbori za mjesne odbore nisu se mogli održati za vrijeme moga mandata zbog blokade Grada Vrgorca od NLM-a. Ali, zaista mi nije jasno zašto se sad ne održe i zašto se odugovlači s njihovim raspisivanjem. Želio bih podsjetiti javnost kako je gradonačelnik nekoliko puta rekao kako neće biti ulaganja u sela nego da su njemu prioritet neke druge stvari. Sadašnja situacija odgovara samo gradonačelniku, jer mjesni odbori ne mogu službeno tražiti provođenje određenih inicijativa i projekata po selima - ističe Grljušić.

Kao nezavisni kandidat u Kozici je na zadnjim izborima pobijedio Tomislav Miočević, koji naglašava da je riječ o "igri".

- Gradskoj vlasti ne odgovara da se provedu izbori, jer oni imaju većinu u Vijeću i tako donose odluke za neka mjesta gdje oni žele. Da imaju legalno izabrane predsjednike mjesnih odbora onda bi imali obvezu da nešto rade u svim selima, a oni to ne žele - smatra Miočević.

Čelnik HSP-a Denis Ćulav smatra da vlast ne želi provesti izbore zbog evidentnog pada potpore kod ljudi.

- Najavljivali su smanjenje cijene kubika vode koji je najskuplji u Hrvatskoj, dok u okolici Vrgorca imamo četiri izvorišta. Vidimo da je otkad NLM došao na vlast samo pojedincima dobro, dok se ostalim građanima ništa nije promijenilo, mladi se i dalje iseljavaju, škole i vrtić iz godine u godinu broji sve manje djece. Jedino smo dobili više nogostupa i kanti za smeće - ističe Ćulav.

 

Šef Gradskog vijeća ne odgovara na pozive
Nekoliko puta kontaktirali smo dr. Ljubomira Ercega, NLM-ova predsjednika Gradskog vijeća koje je zaduženo za raspisivanje mjesnih izbora da nam pojasni kada se planira taj ciklus glasanja i zašto nisu provedeni već četiri godine. Osim toga, dr. Ercega kao jednog od vodećih ljudi vladajuće opcije u Gradu, htjeli smo pitati za stav te stranke i prozivke političkih protivnika u vezi ovih izbora, radova po selima i drugih stvari. Međutim, do zaključenja ovog broja našeg lista predsjednik vrgoračkog parlamenta nije odgovarao na pozive.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:48