StoryEditorOCM
DalmacijaA IMALI SVE DOZVOLE

'Nećemo škovace ispod svojih balkona!: stanovnici solinskog predjela zaustavili gradnju reciklažnog dvorišta

4. listopada 2018. - 16:28
Sanacija Karepovca koje neće još dugo moći biti odlagalište

Najavljivani početak gradnje reciklažnog dvorišta na prostoru nekadašnjeg tupinoloma, u Ulici Joze Kljakovića Šantića neće se još dogoditi.

- Uvažavajući zabrinutost građana Mjesnog odbora Srednja strana, gradonačelnik Dalibor Ninčević je zaustavio sve aktivnosti oko izgradnje reciklažnog dvorišta dok se ne održi javna tribina - odgovaraju na naš upit iz Grada Solina.

Svi gradovi i općine u Republici Hrvatskoj moraju krenuti s odvojenim prikupljanjem otpada uz neophodnu edukaciju stanovništva o podjeli otpada i samih spremnika za otpad, a gradit će i reciklažna dvorišta.

Solin, kao i ostali gradovi u Hrvatskoj, također je u obvezi izgraditi reciklažno dvorište te se za njegovu izgradnju pripremala spomenuta lokacija. Predviđeni teren nalazi se na sjeverozapadnoj strani Mjesnog odbora Srednja strana, te su mještani tog solinskog predjela izrazili prvom čovjeku Grada svoje nezadovoljstvo blizinom budućeg reciklažnog dvorišta.

Za lokaciju su dobivene sve potrebne dozvole, no zbog reakcije mještana zaustavili su početak izgradnje te je odlučeno da se održi javna rasprava na kojoj će biti pozvani građani.

- Nećemo krenuti u radove i izgradnju reciklažnog dvorišta jer sam dao obećanje svojim sugrađanima, mještanima Srednje strane koji imaju određene zadrške prema reciklažnom dvorištu, prvenstveno ovdje mislim na samu lokaciju – govori gradonačelnik Ninčević.

- Želimo zato održati jednu temeljitu javnu raspravu na koju će biti pozvani svi stanovnici navedenog naselja, a vjerujem da će se ona održati početkom listopada, gdje ćemo im prezentirati sam rad reciklažnog dvorišta i njegovu svrhu. Naravno da ćemo maksimalno uvažiti mišljenja naših sugrađana, ali imat ćemo na umu da Grad Solin posjeduje sve dobivene dozvole – navodi Ninčević.

Mještani su, vele, svoju zabrinutost iskazali zbog blizine reciklažnog dvorišta dječjem igralištu i sportskim terenima.
Ninčević navodi da su sve opcije za razgovor otvorene, Grad je spreman na suradnju, a postoji i mogućnost o izmještanja igrališta kako bi djeca bila sigurna.

- U slučaju da se reciklažno dvorište ne izgradi Grad Solin će snositi određenu odgovornost i posljedice. Naime, Grad je za postojeću lokaciju dobio dozvolu na temelju koje se kandidirao na natječaj i preko resornog ministarstva dobio određena sredstva koja mora iskoristiti u navedenom vremenskom roku za određenu lokaciju, a ako se ne izvrše poslovi, Grad bi trpio određene penale i ušao na takozvanu crnu listu vezano za kandidiranje drugih projekata.

Zdravlje i zabrinutost građana je ipak na prvom mjestu i upravo zbog toga je ova javna tribina neophodna da se čuje njihovo mišljenje. Na nama u Gradu Solinu i na svim ostalim službama je da pokušamo naći najbolje rješenje, a koje će s jedne strane zadovoljiti građane, ali i potrebe za odvajanjem otpada – zaključio je Ninčević.

Reciklažno dvorište za koje je Grad Solin od Ministarstva zaštite okoliša i energetike osigurao 3,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava prostiralo bi se na 1500 metara četvornih, a trebalo bi zaprimati 19 vrsta otpada.

Manja cijena smeća

Svaki grad u RH ima zakonsku obvezu osigurati minimalno jedno reciklažno dvorište, a ako su veći gradovi i više, Grad Solin mora osigurati za sada jedno reciklažno dvorište. Kod razvrstavanja otpada i korištenja zelenih otoka, odnosno spremnika, ako stanovnik želi smanjiti cijenu otpada može se poslužiti upravo reciklažnim dvorištem, koje je potpuno besplatno, poručuju iz gradskih službi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:07