StoryEditorOCM
Dalmacijaiza devet mora

Burne reakcije na ukidanje Agencije za pomorski promet, otočani ogorčeni: Tko će mijenjati plovidbeni red kad nam to zatreba?

5. listopada 2018. - 15:20

Hrvatska Vlada povukla je potez koji će većina javnosti dočekati s odobravanjem: ukinut će se 54 raznorazne državne agencije, zavodi i uredi za koje se nije znalo čemu služe ni koja im je svrha osim gomilanja državne birokracije.

Doduše, birokratski aparat neće se smanjiti, zaposlenici agencija nastavit će raditi u državnoj službi. No, među "otpisanima" je i jedna kolateralna žrtva, jedina državna agencija izvan Zagreba, Agencija za obalni linijski pomorski promet, osnovana prije 12 godina u Splitu. Na vijest o njezinu ukidanju burno su reagirale udruge koje se bore za interese otočana, ali i "mali brodari".

Ravnateljica Agencije Paula Vidović navodi kako u slučaju realizacije Vladine odluke Agencija više neće biti samostalna, ali će nastaviti obavljati poslove kao i do sada, sa sjedištem u Splitu, samo u okviru Ministarstva.

– Ova statusna promjena iziskuje promjenu niza propisa, a druge pojedinosti nisu nam poznate jer je proces u tijeku. Kao ravnateljica mogu naglasiti zadovoljstvo pohvalnim ocjenama rada Agencije. Iz potpore "Otočnog sabora", kao i "malih linijskih brodara" nedvojbeno je koliko Agencija znači našim otočanima i brodarima, a to je potvrda da sustav funkcionira i da smo uspjeli upravo u toj osnovnoj zadaći, a to je briga za dobrobit otoka – navodi Paula Vidović.

A zajednica udruga "Otočni sabor", podržavajući ukidanje ostalih agencija, smatra da jedna agencija mora ostati samostalna jer otočanima život znači.

– Bojimo se da ako zaista dođe do ukidanja Agencije, neće biti moguće intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini. Pretpostavljamo da bi se ukidanjem Agencije za obalni linijski pomorski promet njezine ovlasti prebacile na Ministarstvo pomorstva, te smatramo da bi u tom slučaju došlo do sukoba interesa oko dodjele koncesija na obalnim linijama za državnog brodara Jadroliniju – kaže Denis Barić, predsjednik "Otočnog sabora", koji je uvjeren da će provedba Vladine odluke pogoršati stanje na otocima.

Reagirali su i privatni linijski brodari, u ime kojih je Denis Montana uputio otvoreno pismo Vladi.

– Pokazatelji kvalitetnog rada Agencije, do kojeg se došlo mukotrpnim dugogodišnjim radom, brojni su: od komunikacije s brodarima i otočanima i rješavanja najsitnijih svakodnevnih problema, sve do golemog posla raspisivanja natječaja i njihove provedbe. Kad posao koji sada Agencija radi kao samostalno tijelo preuzme resorno ministarstvo, komunikacija i rješavanje svakodnevnih problema će se usporiti, a što se sada odvija brzo i učinkovito, u najkraćem mogućem roku na zadovoljstvo nas brodara, ali prvenstveno naših korisnika – otočana i ostalih putnika – navode mali brodari koji su uvjereni da će se ukidanjem samostalne Agencije za obalni linijski pomorski promet ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je ujedno i predsjednik skupštine Jadrolinije, naći u sukobu interesa.

Naime, bio bi istovremeno predsjednik Skupštine državnog brodara i čelnik tijela koje odlučuje o raspisivanju natječaja za održavanje linija.

– Strahujemo da bi hrvatski linijski brodari time mogli biti dovedeni u nepovoljan položaj – zaključuju brodari.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:56