StoryEditorOCM
Dalmacijaspašena od zaborava

Od davnina daje snagu za rad u polju, ali i za guštanje u krevetu: znate li što je bikla, čudotvorni napitak iz Vrgoračke krajine u čiju se čast se već 19 godina održava prava fešta?

Piše Branko Radonić / Makarska kronika
9. listopada 2018. - 18:30
BR._Biklijada_2018_-_Vesela_ekipa_iz_Saric_Struge_spremila_je_riblje_specijalitete__1_.JPG

U organizaciji Turističke zajednice u Vrgorcu je održana 19. Biklijada, godišnja manifestacija posvećena bikli – pučkom piću Vrgorske krajine koje nastaje miješanjem mladog vina i kozjeg mlijeka.

U davnim vremenima Vrgorčani su pili biklu kako bi dobili energiju za cjelodnevni rad na njivama, davana je slabašnoj djeci radi jačanja, ženama poslije poroda, a neki smatraju da je i afrodizijak.

Ovogodišnja Biklijada je zbog kišnog nevremena prvi put održana pod krovom, i to onim Doma športova "Davor Jović". To joj, međutim, nije oduzelo ništa od čari na koju su Vrgorčani navikli, dapače, i ove godine su stotine posjetitelja uživali u pjesmi i plesu kulturno-umjetničkih društva, samostalnih glazbenika i bendova, kao i vrlo raznovrsnoj ponudi skoro trideset štandova. Točila se i neizostavna bikla koje se nije moglo pripraviti dovoljno za sve zainteresirane.

Biklijadu su zajednički otvorili organizatorica Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice te gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Nazdravljajući čašom upravo spravljene bikle, Pranić je podsjetio na značaj Biklijade za Vrgorac i obećao da će za organizaciju njezinog jubilarnog 20. izdanja sljedeće godine financijska pomoć gradske blagajne biti izdašnija.

Direktorica Opačak podsjetila je na početke Biklijade i njezinu začetnicu, bivšu direktoricu Turističke zajednice Vrgorca Korneliju Bajalo.

– Biklu su naši preci sačuvali stoljećima, a Biklijada je bila logičan nastavak te privrženosti prema našoj lokalnoj baštini. Vrgorčani su manifestaciju prihvatili od prvog dana i ona je postala neizostavni dio našeg društvenog života - rekla je Opačak.

U gastro programu gosti iz Šarić Struge pripremali su brujet i buzaru. Ova vesela ekipa već je redovan gost na Biklijadi i svaki put oduševe. Veliki lonci s ukusnom spizom planuli su u svega nekoliko minuta, što dovoljno govori o kuharskom zanatu ovih ribolovaca iz neretvanskog kraja. Slično je bilo i s divljači koju je kuhala Lovačka udruga "Matokit".

Na štandovima s rukotvorinama Vrgorčanin Dražen Markotić predstavio je svoja wood tattoo umjetnička djela, Anita Primorac i Marin Krstičević prodavali su drvene i druge rukotvorine, a "Lavanda Garden" suvenire inspirirane lavandom. Štand Nikole Amižića s dječjim igračkama razveselio je najmlađe, a stariji su svraćali do stola Marka Stjepanovića koji je prodavao ljekovite pripravke. Božena Delaš iz Zaostoga predstavila je vrgorskoj publici svoje proizvode od maslinovog drveta.

Stigle su i učenice Učeničke zadruge "Bušin" Ana Radonić i Sara Tančica sa svojim rukotvorinama izrađenima u sklopu izvannastavnih aktivnosti Osnovne škole "Vrgorac". U sekciji delikatesa Tadijana Ćulav je predstavljala maslinovo ulje i delikatese od maslina proizvedenih u radinosti Jurin Dvora iz Šestanovca. Dario Gašpar iz Udruge vinara i vinogradara grada Vrgorca točio je vino autohtone vrgorske vinske sorte Zlatarice, dok je "Šinjorina Smokva" iz Zadra prezentirala raznovrsne proizvode od ove poznate mediteranske biljke.

Čak trinaest štandova Vrgorčanima je nudilo svoje domaće proizvode. Jerko Prgomet rezao je pršut, sir i domaći kruh, a Nedjeljko i Nada Pavlinović iz Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ već tradicionalno imaju najšareniji štand okićen plodovima biljaka rašćanskog kraja. Nedjeljko je neprestano točio biklu, a Nada je spravljala sendviče od domaćeg pršuta i sira.

Biklu su spravljale i članice Folklornog ansambla Željana Divić, Snežana Vuleta i Milena Barać, kao i KUD Dusina.
Predstavnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Senka Erceg, Ema Andrijanić i Anđa Stanković donijeli su fritule, palačinke, džemove i rukotvorine. Medari Ljubomir Vuleta i Željko Bulog predstavili su med i proizvode od meda, a Tomislav Jelavić i njegov sin Mate proizvode od aronije.

Maturanti Srednje škole "Tin Ujević" prodavali su kolače i džemove iz vlastite radinosti i pritom skupljali novac za svoj maturalni ples. Brigita Vukosav prodavala je svoje poznate kolače, Antonija Jaman nudila je palačinke fritule i šećernu vunu, a članice Udruge "Osmijeh" Grozdana Radić i Tereza Kuzmanić pekle su kokice i drugu ukusnu spizu. Snježana Radonić pripremila je kolače, sokove i džemove, a centralno mjesto na njezinom štandu zauzeo je ćupter, pučka slastica od grožđeva soka, kojemu je ova Vrgorka jedna od nositelja zaštite kao nematerijalne baštine na razini Republike Hrvatske.

U glazbenom programu nastupili su HKUD Sveti Ivan Grab, KUD Dusina, KUD Ploče, klapa "Stina" iz Ploča, guslar Vinko Štrbić, Goran Mikas iz Vele Njive te acoustic band Gojak Makarska te na koncu Riviera band iz Ploča.

Najveća manifestacija

 Devetnaesta Biklijada pokazuje da se ova manifestacija itekako udomaćila među Vrgorkama i Vrgorčanima i mi u Turističkoj zajednici zbog toga itekako imamo razloga za zadovoljstvo. Biklijadu je započela naša Kornelija Bajalo, bivša direktorica Turističke zajednice Vrgorca i time doprinijela da se bikla spasi od nestanka.

Mi u Vrgorcu nažalost nemamo kulturne institucije koje bi se bavile istraživanjem i zaštitom naše nematerijalne baštine pa su ovakve manifestacije Turističke zajednice jedan od načina kako se to može postići.

Biklijada je naša najveća godišnja manifestacija, uloženo je mnogo truda u njezinu organizaciju i presretna sam bogatstvom programa i posjetom - rekla je u razgovoru za Makarsku kroniku direktorica Turističke zajednice Vrgorca Željka Opačak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:58