StoryEditorOCM
DalmacijaKOSTURI IZ ORMARA

Dugopolje završilo u blokadi zbog nikad dovršenog megalomanskog kompleksa, iz Adriacinka poručuju: Zbog te noćne more morali smo otpustiti 40 radnika!

14. listopada 2018. - 12:57

Lastovo nije jedina hrvatska općina koja se tijekom rujna suočila s blokadom računa.

Ista je sudbina zadesila i Dugopolje. Njihov kostur iz ormara zove se – bazen, točnije nikada dovršeni megalomanski sportski kompleks s dvoranom, teniskim terenima i još nizom sadržaja. Dugopoljski račun ovršila je splitska tvrtka "Adriacink", koja izradila željezne konstrukcije.

Ovrhu, odnosno blokadu računa potvrdile su nam obje strane, ali dok je direktorica "Adriacinka" Emica Šeparović-Tomić baratala visinom duga od 800 tisuća kuna, općinski načelnik Perica Bosančić nam je kazao da je s računa ukupno skinuto oko 1.400.000 kuna, uključujući i zatezne kamate.

- Mi smo – kaže Šeparović-Tomić – od prije šest godina imali nenaplaćenu cesiju za obavljene radove na bazenu. Investitor je službeno bila Općina Dugopolje, a istovremeno su imali ugovor s "Konstruktorom" kao glavnim izvođačem o plaćanju radova. Godinama se nismo uspjeli naplatiti, pa smo pokrenuli sudski postupak. Prvostupanjski sud je presudio u našu korist, Općina se žalila, da bi Visoki trgovački sud konačno potvrdio presudu na osnovi koje smo se mi sada naplatili. Općina se opet žalila, ali ne znam zašto.

Velika noćna mora

U "Adriacinku" posao s "Konstruktorom" i repove koji se vuku iz Dugopolja otvoreno nazivaju njihovom "velikom noćnom morom", zbog koje su morali zatvoriti pogon metalnih konstrukcija i otpustiti 40 radnika. Sve se odigralo nedugo nakon što je tvrtku od Silvana Bralića preuzela češka SIGNUM grupa. Njezini čelni ljudi nedavno su se oglušili na vapaje Općine da ne idu u blokadu računa, jer im se očito šestogodišnji spor već popeo navrh glave.

- Osobno sam zvao glavnoga direktora u Češkoj, ali nisu željeli ni čuti za odgodu ovrhe ili nam omogućiti da dug podmirimo nekako drukčije – rekao nam je načelnik Bosančić.

Blokada računa došla je u vrijeme kada je Općina proslavljala svoj dan na blagdan svetog Mihovila 29. rujna. To je lokalnim čelnicima zadavalo dodatnu glavobolju, plus što je trebalo osigurati tekuće poslovanje.

- Uspjeli smo sve odraditi tako da se i nije osjetilo da smo blokirani. Mi smo stisnuli naše dužnike, naplatili dio potraživanja i od prije 10-15 dana više nismo u blokadi – ističe načelnik Bosančić, koji je kao zadnjom slamkom spasa u sporu s "Adriacinkom" posegnuo za žalbom na ovrhu. Osim toga, u stečajnoj masi "Konstruktora" prijavili su potraživanje od 6 milijuna kuna.

- Sve su to poslovi koji su dogovoreni prije mene i dočekali su me nakon dolaska na ovu dužnost prije dvije godine – žali se načelnik, očito ciljajući na vrijeme kada je Općinu vodio Zlatko Ževrnja.

A što će biti s bazenom? Načelnik kaže da će se za svotu od 20 milijuna kuna čekati bolji dani, neki novi investicijski ciklus, a do tada će se barem nastojati srediti okoliš, urediti fasadu i zatvore. Od svega bi skoro mogla zaživjeti samo sportska dvorana, koja je već skoro dovršena a nedostaje joj podloga na terenu.

Jedino što još negdje treba iznaći 3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:54