StoryEditorOCM
DalmacijaDRUGA STRANA MEDALJE

Samo jedna pedijatrica, laboratorij isključivo za hitne slučajeve...: ima li nade za zdravstvo u Makarskoj ako tamošnja djeca ne žele studirati medicinu? Od pet stipendija koriste se samo dvije...

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
21. listopada 2018. - 13:00

Zašto mreža HZZO-a propisuje dvije pedijatrice na području Makarske, a Makarska ima samo jednu? Zašto je liječnica koja je vodila pedijatrijski tim (inače doktorica obiteljske medicine, ne pedijatrica) poslana da mijenja dr. Antu Viskovića, a Uprava Doma zdravlja nije našla zamjenu za nju? Zašto je dr. Nevena Čović bačena u vatru i posljednja dva tjedna sama obrađuje 1800 djece, točnije 80-ak mališana dnevno? Zašto krv vade liječnici opće prakse, a laboratorij prima samo hitne slučajeve, djecu i trudnice?

Na sva ova pitanja do zaključenja broja odgovore nismo dobili ni od Uprave Doma zdravlja, ni od župana Blaženka Bobana, ni iz kabineta ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Šutnja nije samo jako rječit odgovor, nego i vrlo efikasna obrana kojoj u posljednje vrijeme skoro svi potpuno bezbrižno i bez ikakve odgovornosti prema javnosti pribjegavaju.

Dakle, ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric nije se javljao na telefon, kao ni njegov zamjenik dr. Marko Rađa. Župan Boban nam je prošle srijede obećao doznati i potom prenijeti sve informacije od pročelnice za zdravstvo Dijane Luetić, no ni dan poslije niti u prošli petak nismo ga više uspjeli dobiti na telefon. Iz Ministarstva također nismo dobili odgovor na naš upit.

Javio nam se jedino makarski gradonačelnik Jure Brkan, koji je rekao da je upoznat sa situacijom u pedijatriji. Puno se, međutim, veli on, tu ne može učiniti.

- Prije svega moram reći da nam je na posljednjem sastanku ravnatelj Petric rekao da nisu do zadnjega znali da dr. Suzana Čović ide u penziju. Kasnije sam, međutim, doznao da su bili i prije obaviješteni. Ono što možemo jest tražiti da nam prebace jedan tim. Mislim da je Dom zdravlja to već i učinio. A samoj doktorici Neveni što drugo nego poželjeti da izdrži dok se problem ne riješi - kaže nam Brkan.

Za problem s laboratorijem, veli, prvi put čuje.

- Koliko znam, prošli je tjedan sve funkcioniralo normalno. Raspitat ću se - napominje.

Brkan dodaje da je problem s liječničkim kadrovima vidljiv ne samo kad govorimo o specijalizacijama nego već na onoj prvoj razini. Naime, iako Grad financira pet stipendija za deficitarna zanimanja s područja medicine i defektologije, konzumiraju se svega dvije, dok se ostali novac raspoređuje za stipendije po drugim kriterijima.

- Djeca ne studiraju medicinu i ispada da nemaš komu ni dati taj novac - veli Brkan.

Unatoč ovim činjenicama iznijet ćemo jednu drugu: sa specijalizacije za pedijatriju ove se godine vraća ili ju je već završilo deset pedijatara, što nam je potvrdio i sam Marko Rađa u nedavnom razgovoru na ovu temu.

Međutim, kako ih se raspoređuje stvar je Uprave županijskog Doma zdravlja. I po svoj prilici, stvar tvrdoglavosti jedinice lokalne samouprave koja bi u Županiji trebala stalno vikati: Dajte pedijatra nama!

A jedna bogata Makarska, grad koji stalno raste i širi se, i u kojemu su vrtići već godinama tijesni, upućena je na okolne, manje gradove. Tako je prošlog tjedna, budući je dr. Nevena Čović grcala od posla, bilo slučajeva da su roditelji dijete vodili na pregled u - Omiš.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:06